Exoten Game in bezoekerscentrum de Kennemerduinen

Foto: Amerikaanse vogelkers Prunus Serotina Wikimedia Commons (CC BY SA 3.0)

In bezoekerscentrum De Kennemerduinen kunnen bezoekers aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland een Exoten Game spelen. Het spel is bedoeld om vragen te beantwoorden over deze soorten die in de duinen voor komen.

Oorspronkelijk

Exoten zijn dieren of planten die oorspronkelijk niet voorkomen in Nederland. Ze komen bijvoorbeeld binnen met schepen, vliegtuigen, containers of zelfs via de kleding van mensen. Maar ook klimaatverandering kan een rol spelen.

Spelend leren

De game is een gezamenlijk project van PWN, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en visueel communicatiebureau iTZiT. In de game gaat de bezoeker op onderzoek uit in de wereld van exoten, waarbij iemand keuzes moet maken en beslissingen moet nemen als boswachter of onderzoeker. De inhoud varieert van grappige minigames tot serieuze vragen over herkomst en gevolgen van exoten. Zo presenteert het bezoekerscentrum dit onderwerp visueel en is dit heel toegankelijk voor jong en oud.

Ontdekken

In de Exoten Game ontdekken bezoekers van De Kennemerduinen dat de invloed van exoten niet altijd hetzelfde is. ,,Zijn ze schadelijk of juist nuttig? Moet je daar iets aan doen en zo ja, wat? We hebben in het duingebied dat we beheren ook te maken met invasieve exoten, die het kwetsbare natuurlijke evenwicht in de duinen kunnen verstoren. We willen de zes miljoen bezoekers die hier jaarlijks komen, laten zien hoe we daarmee omgaan”, zegt Sjakel van Wesemael, sectormanager Natuur & Recreatie bij PWN over het spel.

Game over

De centrale vraag is of deze soorten welkom in de duinen zijn of dat het ‘game over’ is? ‘Met de game willen we mensen op een speelse manier informeren over deze soorten, en over de grote impact die ze hebben op de Nederlandse natuur’, zegt Van Wesemael. Volgens de manager moeten de bezoekers en liefhebbers voor de natuur bijvoorbeeld denken aan waterplanten die in de natuur terecht komen doordat iemand een aquarium leeggooit in een sloot.

Bron: PWN

Cookieinstellingen