Allerzielen…ik ben terminaal

Foto: Jaap Koper

Allerzielen op een donderdagavond was voor mij bijna zoals alle andere donderdagavonden in november. Een avond waar ik de wind steeds killer begon te vinden. Misschien wel omdat de eerste kou van een winter wel in aantocht zou kunnen zijn op deze lichtjesavond in Zandvoort.

Lichtjesavond

Het was lichtjesavond op de Algemene Begraafplaats. Twee dagen ervoor overleed mijn moeder, waardoor het thuis onwerkelijk aanvoelde. Alles deed mij aan mijn mamma herinneren en ik had ook het idee dat ze zo weer kon binnenstappen. Een gedachte die door mij heen ging toen ik met een aangestoken lichtje op zoek was naar het graf van mijn grootouders.

Op weg

Het was een dag ervoor Allerzielen en weer een dag ervoor het nieuws van mijn mamma dat ze op weg was naar de hemel. Dat was de verklaring van mijn komst, terwijl ik op weg was naar de studio van ZFM Zandvoort om mijn programma Alternative FM te doen.

Gedachten

Terwijl ik door het donker en langs de sfeervolle en schaars verlichte lampjes mij een weg probeerde te banen naar het graf van mijn grootouders, dacht ik aan een man die ik trof in het laatste weekend van oktober bij de Zandvoortse Veteranendag. Met hem had ik een gesprek over verwerking van trauma’s en verdriet en omdat Defensie de nazorg van uitgezonden militairen heel belangrijk vond.

Schrijven

,,Je moet een stuk schrijven”, zei hij, ,,met als titel: ‘Mijn moeder is terminaal…En ik ook’”. Filosofisch gesproken waren wij allemaal terminaal. Dat zat ook in mijn gedachten, maar toen leefde mijn moeder nog en was het eigenlijk al minder goed met haar. De bedoeling was dat ik het stuk zou voorlezen aan mijn mamma, maar dat lukte helaas niet meer. Goed…Voor dit stuk had ik de titel dan maar aangepast.

Donkere kant

Toch was de lichtjesavond op de Algemene Begraafplaats geslaagd voor mij, want hoewel ik het graf van mijn grootouders niet meer kon vinden, had ik het lichtje maar ergens anders neergezet. In de studio wachtte de Noord Ierse singer songwriter Robb Murphy. Hij speelde een mooie toepasselijke song die wel degelijk sloeg op Allerzielen. Het nummer ‘The Darker Side’ van hem bracht ook licht. Het licht dat de donker overwon…

 

Cookieinstellingen