Vervallen Pracht in Zandvoorts Museum

Foto: Conno du Fossé

Vervallen Pracht is een fotoserie met beelden van het duizend jaar oude landgoed Groot Bentveld in Bentveld. De zwart wit- en kleuren fotobeelden zijn tot 19 juni in het Zandvoorts museum te zien.

Eerbetoon

Fotograaf Conno du Fossé heeft het tijdsbeeld Vervallen Pracht van het landgoed met zwart/wit en kleuren fotografie vastgelegd. Het is een eerbetoon aan één van de bewoners van het landgoed die Groot Bentveld ooit heeft gehad. Kunstschilder, tekenaar en graficus Wim Steijn is ooit één van de bewoners geweest waar fotograaf Du Fossé een verwantschap mee heeft.

Wim Steijn

De kunstschilder, tekenaar en graficus is in 1914 geboren in Assendelft. Hij groeit op in het polderlandschap van Jisp en Wormer. Dat landschap heeft Steijn nooit meer losgelaten en deze omgeving heeft zijn latere werk sterk beïnvloed.

Toeverlaat

Steijn en zijn vrouw Janna Koolman hebben vanaf 1948 in een deel van de rechter zijvleugel van het landgoed gewoond. Steijns vrouw is op dat moment in dienst van de toenmalige eigenares van Groot Bentveld. Na het overlijden van zijn vrouw, is Steijn opnieuw getrouwd met Ger de Leeuw. Ook zij is net als zijn eerste echtgenote Janna, een grote steun en toeverlaat voor de graficus. Steijn is tot het eind zijn overlijden in 1980 toe in de weer met het penseel in zijn hand.

Wisselend

De fotobeelden vormen het verhaal van een mens en zijn naasten, in gevecht met heftig wisselende stemmingen. Vervallen Pracht geeft weer hoe depressief iets kan zijn en niets kunnen doen tot alleen maar bezeten zijn en hard werken.

Cookieinstellingen