Zandvoort beweegt mee met haar ondernemers

Foto: Jaap Koper

Voor het komende strandseizoen van 2017 gaat de gemeente Zandvoort zich flexibeler opstellen naar haar ondernemers. Zo heeft het college van Zandvoort besloten dat in het strandseizoen van 2017 voor het noodzakelijk verplaatsen van terrasschotten en vlaggenmasten bij strandpaviljoens de ondernemers dit kunnen volstaan met een melding.

Eenvoudiger

De regels blijven van toepassing. Waar het kan wil de gemeente het eenvoudiger maken. Volgens de gemeente hebben de ondernemers op het strand hebben hun eigen dynamiek. De strandpachters ondernemen onder regie van de seizoenen.

Omgevingsvergunning

Sinds 2010 is er een omgevingsvergunning nodig op het strand. Deze vergunning heeft een afwijkende looptijd van 10 jaar en past bij het karakter van bedrijvigheid op het strand. De gebruikelijke geldigheid van een omgevingsvergunning is 1 jaar. Het perceel van een strandpaviljoen is ingericht volgens die verleende omgevingsvergunning. Dat betekent in theorie dat alles in die 10 jaar exact volgens de vergunning moet blijven.

Praktisch

Volgens de gemeente werken een aantal zaken na verloop van tijd normaal gesproken prima, hoewel deze minder praktisch zijn op het strand. Een voorbeeld zijn terrasschotten en vlaggenmasten. Onder bepaalde weersomstandigheden zijn de strandpachters soms genoodzaakt om op een korte termijn terrasschotten en vlaggenmasten te verplaatsen. In die gevallen moeten ondernemers daarvoor een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen, maar volgens de gemeente werkt dat juist minder goed voor de strandpachters.

Verzoek

Juist daarom hebben deze ondernemers aan het Zandvoortse college gevraagd om deze maatregel te versoepelen. Het college wil hieraan tegemoet komen en heeft besloten dat in 2017 voor het verplaatsen van terrasschotten en vlaggenmasten kan worden volstaan met een melding. Met deze beslissing geeft de gemeente de strandpachters medeverantwoordelijkheid voor het behoud van de goede ruimtelijke ordening op het strand.

Coalitieakkoord

Deze beslissing is in lijn met het coalitieakkoord. In dit akkoord is opgetekend dat de gemeente een ruimhartig en servicegericht ondernemersbeleid wil voeren. Het tegemoet komen aan de wensen van de strandpachters blijft binnen de gemaakte beleidsafspraken. De bewegingsvrijheid van bezoekers en de hulpdiensten mogen bijvoorbeeld niet in het geding komen. Het betreft voorlopig een proef. Aan het einde van het seizoen 2017 gaat de gemeente met de ondernemers de proef evalueren.

Bron: Gemeente Zandvoort.

Cookieinstellingen