Noord-Holland maakt zich op voor zware zuidwesterstorm

Foto: Wim Meijer Fotografie

Door: Wim Meijer.

Als de weerkundigen het bij het juiste eind hebben is er op maandag een zuidwesterstorm mogelijk. Het belooft dan een onstuimige dag te worden, waarbij vooral Noord-Holland, het Westland en delen van Zeeland het zwaar te verduren krijgen. Volgens weerbureau weeronline.nl zal de storm maandag vooral in de ochtendspits voor flink wat hinder en vertraging gaan zorgen.

Zware windstoten

De storm wordt voorafgegaan door vrij veel wind, die toeneemt naarmate het weekend vordert. Volgens weeronline.nl valt er zondag al regelmatig regen en zwelt de zuidwestenwind zondagavond aan tot stormachtig aan de kust. Vanaf middernacht krijgen de kustprovincies te maken met steeds zwaardere windstoten die uiteindelijk kunnen uitmonden in een zware zuidwesterstorm.

Stuifzand nabij het strand van Wijk aan Zee (Foto: Wim Meijer Fotografie)
Stuifzand nabij het strand van Wijk aan Zee (Foto: Wim Meijer Fotografie)

Spannend

Voor de strandpaviljoenhouders kan het de komende dagen erom gaan spannen. In diverse badplaatsen, waaronder Zandvoort, zijn de meeste pachters alweer begonnen met het opbouwen van de strandpaviljoens. Dat levert bij de bouw en aanleg losliggende bouwelementen of half afgebouwde frames op, waar de wind en het opgestuwde zeewater genadeloos vat op kunnen krijgen.

Zand(zakken) voor de deur

Om de eventuele schade te beperken is het voor de meeste strandpaviljoenhouders op maandag een kwestie van ‘zandzakken voor de deur’. In Wijk aan Zee hebben de pachters in ieder geval al een soort van extra duinenwal op het strand aangebracht om een al tè opdringerige zee een halt toe te roepen.

Zandwand opgeworpen op het strand van Wijk aan Zee (Foto: Wim Meijer Fotografie)
Zandwand opgeworpen op het strand van Wijk aan Zee (Foto: Wim Meijer Fotografie)

 

Cookieinstellingen