Nieuwe woonvisie voor Zandvoort

Foto: Jaap Koper

Woonstichting De Key, Huurders Platform Zandvoort-Arcade en de gemeente Zandvoort hebben gezamenlijk een nieuwe woonvisie opgesteld. De visie geeft aan hoe wonen bijdraagt aan de ambities van Zandvoort en voor welke uitdaging en opgaven het dorp als geheel staat.

Instemming

Het Zandvoortse college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de visie. De commissie Ruimte en Economie behandelt de woonvisie in de vergadering van 11 mei en de gemeenteraad behandelt de woonvisie op 26 mei.

Doelen

In de woonvisie zijn de doelen op het gebied van volkshuisvesting in Zandvoort voor de periode 2016 tot en met 2020 vastgelegd. In de visie staan een aantal prioriteiten op het gebied van de volkshuisvesting zoals de sociale huursector.

Middeninkomens

De Key, HPZ-Arcade en de gemeente willen de komende jaren inzetten op het behouden en aantrekken van jonge gezinnen en middeninkomens. Ook hebben de partijen de ambitie uitgesproken om te zorgen voor voldoende betaalbare en kleine sociale huurwoningen.

Nieuwbouwprogramma

Een gevarieerd nieuwbouwprogramma voor de komende jaren draagt hieraan bij. Hierbij houden De Key, HPZ-Arcade en de gemeente rekening met het gegeven dat ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen. Centraal staan ook de kwaliteit en de duurzaamheid van woningen.

Aandachtspunten

Ook willen de drie partijen richting geven aan huisvesting van bijzondere doelgroepen zoals de urgent woningzoekenden en de leefbaarheid in en om de sociale huurwoning. Een ander aandachtspunt in de woonvisie is de verkoop van woningen door De Key, het brengen van woningen naar de vrije sector en sociale koop. Het uitgangspunt is dat de sociale huurwoningenvoorraad op peil blijft.

Meerwaarde

,,Het is een meerwaarde dat de visie door drie partijen gezamenlijk is opgesteld. De gedeelde visie wordt als uitgangspunt door de drie partijen gebruikt voor onder andere het maken van de nieuwe prestatieafspraken tussen De Key, Huurders Platform Zandvoort-Arcade (HPZ-Arcade) en de gemeente Zandvoort voor de periode 2016 tot en met 2020”, zegt wethouder Liesbeth Challik.

Rol

Voorzitter HPZ-Arcade Dini van der Werff – van der Mije is blij met de nieuwe rol van de huurdersvereniging. ,,Wij zijn nu een gelijkwaardige partner van de gemeente en De Key. Om de belangen van de huurders bij de visie en de prestatieafspraken goed te behartigen, heeft de HPZ-Arcade eind vorig jaar een huurdersraadpleging gehouden”, zegt Van der Werff – van der Mije.

Keuzes

,,Met de nieuwe Woningwet 2015 is er veel veranderd en verandert er nog steeds veel voor corporaties. De Woonvisie biedt ons handvatten om keuzes te maken. Bijvoorbeeld in de portefeuillestrategie die we momenteel opstellen. De visie is tevens de basis voor het voeren van gesprekken over de nieuwe prestatieafspraken. Al deze stappen zetten we vanzelfsprekend in nauwe samenwerking met de gemeente en HPZ-Arcade”, zegt Ronald Elenbaas, manager De Key Zandvoort.

Cookieinstellingen