D66 vraagt over persoonsgegevens en Sociaal Domein

Foto: Pixabay

D66 Zandvoort wil van het Zandvoortse college weten hoe de gemeente Zandvoort de persoonsgegevens van haar burgers verwerkt die te maken hebben met het sociaal domein. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt eerder in een onderzoek dat sommige gemeenten niet goed genoeg duidelijk hebben welke gegevens van burgers zij in het sociaal domein mogen verwerken.

Gevoelig

De gemeenten werken sinds 1 januari 2015 in het sociaal domein met zeer gevoelige gegevens van hun burgers. Volgens D66 gaat het om kwetsbare mensen op gebieden van Jeugdzorg, WMO, chronisch zieken en uitkeringsgerechtigden.

Voorwaarden

De autoriteit constateert dat veel gemeenten geen goed overzicht hebben van de voorwaarden over bijvoorbeeld de verwerking van persoonsgegevens, waarbij gemeente ook kijken van wat wel en niet mag. Volgens D66 vragen sommige gemeenten toestemming aan burgers voor de verwerking van hun gegevens. D66 vindt dat de toestemming die gemeenten daarbij vragen altijd mogen worden verwerkt, een misvatting is en problemen kan opleveren. De democraten zeggen dat er in situaties waarin er géén andere wettelijke grond is op basis waarvan de gegevens mogen worden gebruikt, het vragen van toestemming geen oplossing is.

Persoonsgegevens

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bepaalt namelijk dat mensen zich vrij moeten voelen om toestemming te geven. Volgens D66 zal van vrije toestemming in het sociaal domein over het algemeen geen sprake kunnen zijn, omdat burgers in een afhankelijkheidspositie zitten als zij van de gemeente hulp of ondersteuning vragen. D66 stelt dat het onrechtmatig is, wanneer gemeenten in die gevallen tóch toestemming vraagt en persoonsgegevens verwerkt.

Cookieinstellingen