Invoering passend onderwijs roept vragen op

Foto: Pixabay

De raadsfracties van D66 Zandvoort en VVD Zandvoort hebben het college schriftelijke vragen gesteld over de invoering van de wet Passend Onderwijs. De vragen bij de democraten en liberalen zijn ontstaan tijdens de vergadering van de commissie Samenleving van 12 mei jl.

Nieuwe regels

Volgens de brief die fractieleden Martijn Hendriks van de VVD en Michiel Hermsen van D66 naar het college hebben gestuurd is dat sinds 1 augustus 2014 er nieuwe regels van kracht zijn binnen het onderwijs. Scholen moeten aan elk kind een passende onderwijsplek bieden. Volgens het tweetal blijkt uit berichtgevingen dat deze nieuwe regelgeving niet “van de grond komt” en dat voor een groep kinderen die extra zorg of bijzondere begeleiding nodig hebben, door scholen buiten de deur worden gehouden.

Kinderombudsman

Verder stellen Hendriks en Hermsen in de brief dat ook de Kinderombudsman zich zorgen maakt over deze ontwikkeling. Zo trekt de kinderombudsman de conclusie dat het kind niet altijd centraal wordt gesteld. Verder ontbreken maatwerkoplossingen en een doorzettingsmacht naast de signalering dat niet alle thuiszitters onder de wet Passend Onderwijs vallen.

Thuis

Volgens de brief van Hendriks en Hermsen zijn dit vaak kinderen die niet expres thuis blijven zitten maar simpelweg geen onderwijs kunnen volgen omdat er geen plek is bij de scholen. Het tweetal stelt ook dat scholen bepalen namelijk nog steeds wie er wel of niet binnen komt. ,,Kinderen die vallen onder passend onderwijs zijn simpelweg duurder en vragen meer aandacht”, zo schrijven Hendriks en Hermsen aan het college.

Bureaucratie

Verder vinden D66 en de VVD dat er te vaak sprake is van veel bureaucratie. Zowel Hendriks als Hermsen baseren zich hier op de toelaatbaarheidsverklaringen van de inspectie. ,,Samenwerkingsverbanden en scholen variëren in de zorg die zij bieden, de ene school levert meer maatwerk, de andere kiest voor kleine klassen”, stellen Hendriks en Hermsen in de brief.

Basiskwaliteit

De basiskwaliteit voor goede zorg is volgens het tweetal bij 6 van de 152 samenwerkingsverbanden matig of zorgelijk. Ook stellen de raadsleden dat volgens de Algemene Onderwijs Bond te veel leerlingen nog thuis zitten, terwijl dat niet de bedoeling is van passend onderwijs.

Cookieinstellingen