Noord-Holland klaar voor nieuwe Natuurwet

Foto: Wikimedia Jiří Komárek (CC BY SA 4.0)

De provincie Noord-Holland is vanaf 1 januari 2017 klaar voor de nieuwe Natuurwet. De nieuwe Wet Natuurbescherming vervangt de huidige Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet en de Boswet.

Regie

Vanaf volgend jaar krijgen de provincies de regie over het natuurbeleid in de regio, waar nu de Rijksoverheid nog verantwoordelijkheid voor draagt. Met de inwerkingtreding van de nieuwe natuurwet krijgen de provincies ook de bevoegdheden om de wet uit te kunnen voeren.

Loslaten

,,Het is goed dat Den Haag deze bevoegdheden loslaat. De provincie kan van dichtbij beter bepalen wat er nodig is voor een sterke natuur die optimaal bijdraagt aan de biodiversiteit in Noord-Holland”, zegt gedeputeerde Natuur van de provincie Noord-Holland, Tjeerd Talsma.

Spelregels ter inzage

De vastlegging van het provinciale beleid gebeurt daarom op een andere wijze. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben de conceptbeleidsregels en –verordeningen vastgesteld die tot en met 21 juni ter inzage liggen. In die periode kan iedereen zijn op- en aanmerkingen kenbaar maken door een zienswijze in te dienen. Op de website van de provincie Noord-Holland, www.noord-holland.nl is te vinden hoe dat kan.

Vaststelling

GS gaat na de zomer de zienswijzen van verschillende belangenorganisaties en burgers beantwoorden. Ook stellen zij de eventueel aangepaste beleidsregels definitief vast. De eventueel aangepaste verordeningen biedt GS aan Provinciale Staten, die deze dan weer gaat vaststellen, zodat de beleidsregels zijn verankerd in de nieuwe verordening.

Cookieinstellingen