Aanrijtijden ambulances voor gemeenteraad zorgelijk

De gemeenteraad heeft haar zorgen geuit over de aanrijtijden van de ambulances naar Zandvoort. Die zorgen zijn tijdens de raadsvergadering bij de behandeling van de jaarstukken van de Veiligheidsregio Kennemerland naar voren gekomen.

Unaniem

De raad is unaniem van oordeel dat de aanrijtijden van ambulances naar Zandvoort echt beter moet. Tijdens de behandeling van de jaarstukken van de Veiligheidsregio Kennemerland komt vooral naar voren dat dit onder de maat is en dat hier iets aan moet gebeuren.

Spoedritten

De Veiligheidsregio Kennemerland wil minimaal 95,5 % van de spoedritten binnen de 15 minuten norm realiseren. Alleen geldt het getal van 95,5% geldt voor de gehele regio, die loopt van de gemeente Uitgeest tot en met de gemeente Haarlemmermeer.

Buitengrenzen

De Veiligheidsregio vindt dat aan de buitengrenzen van de regio iedereen accepteren dat dit niet altijd wordt gehaald. De ambulances staan immers maar op een aantal posten in het centrale stedelijke gebied. Voor Zandvoort streeft de veiligheidsorganisatie er naar dat in maximaal 10% van de spoedgevallen de norm wordt overschreden.

Keelgat

Juist dit streven schiet de gemeenteraad volledig in het verkeerde keelgat. Verschillende raadsleden vragen zich af waarom de dienst de ambulances zo kan spreiden dat ook Zandvoort binnen de 5 %-norm komt te liggen? Wethouder Gert-Jan Bluijs legt uit dat de gemeente eraan werkt, maar dat het wel realistisch moet zijn.

Voorstel

De raad begrijpt de uitleg van de wethouder wel, maar steunt unaniem een voorstel van de PvdA en Sociaal Zandvoort. In dat voorstel staat dat de Regionale Ambulancevoorziening Kennemerland voor 2016 en de daarop volgende jaren een gehanteerde overschrijdingspercentage voor Zandvoort van 10% niet aanvaardbaar is. De raad dringt er met klem op aan dit percentage naar beneden bij te stellen naar maximaal 5% en roept zowel de RAV als de Veiligheidsregio Kennemerland op om maatregelen te treffen die nodig zijn dit streven ook daadwerkelijk te realiseren.

Cookieinstellingen