Fotograferende man in duingebied gebeten door vos

Foto: Pixabay

Vorige week donderdag is een man in de duinen door een vos in zijn been gebeten toen hij met zijn mobieltje een foto wilde maken van het tam ogende dier.

(Bronnen: RTV NH / Wikipedia)

Tandafdrukken

Twee tandafdrukken in zijn enkel bewijzen dat de vos toch minder tam was dan dat hij op het eerste gezicht leek. Het incident gebeurde in de duinen bij Bloemendaal. Het is overigens een bekend verschijnsel in de Noord-Hollandse duingebieden, en vooral rond IJmuiden, Bloemendaal en Zandvoort. De dieren eten soms bij mensen letterlijk uit de hand en vormen inmiddels, naast de damherten en Schotse Hooglanders, een van de meest geliefde foto-onderwerpen in ‘the Dutch Mountains’.

Niet likken, maar happen

Dat daar toch risico’s aan kleven bleek dus vorige week in Bloemendaal. “De vos kwam naar me toe en begon aan mijn enkel te ruiken”, vertelt de gebeten Lennard Vieveen aan de krant. “Ik vond het eigenlijk wel grappig. Ik dacht: straks gaat hij me nog likken.” Maar helaas was dat niet het geval. “Hij beet, vol op mijn enkels. Ik schreeuwde: hé laat los, maar daar schrok hij niet van. Ik heb toen mijn voet weggetrokken en mijn fiets tussen mij en hem ingezet, om mezelf te beschermen.”

Geen hondsdolheid

Uit onderzoek bleek dat hij in ieder geval geen hondsdolheid had opgelopen door de beet. Hondsdolheid kan met name worden overgebracht door met rabiës besmette honden, vossen en vleermuizen. Het verraderlijke is dat, als de symptomen van hondsdolheid zich uiten, het te laat is. Overigens komt hondsdolheid in Nederland erg weinig voor. Sinds 2007 zijn er welgeteld twee menselijke gevallen van hondsdolheid geregistreerd. Wereldwijd sterven er echter nog altijd tussen de 30 en 40 duizend mensen per jaar, waarvan 80% in Azië en Afrika.

Waarschuwing

Toch waarschuwt ook het RIVM: “Vossen komen steeds vaker voor op plekken waar mensen ook zijn. Ze zien er leuk uit, maar kunnen bijten als mensen te dichtbij komen.”

Cookieinstellingen