Zandvoorter Jeff de Vos winnaar ‘Makrelen roken’

Foto: Jaap Koper

Afgelopen zaterdag won Zandvoorter Jeff de Vos het jaarlijkse makrelen roken op het Raadhuisplein. Het was de derde keer dat deze wedstrijd werd georganiseerd, waarbij het bij de deelnemers vooral om de sfeer ging.

Installaties

De deelnemers die de makrelen roken deden dat vooral met eigengemaakte rookinstallaties. Zandvoorter en voormalig Strandaktief eigenaar Victor Bol had een omgebouwde kachel voor het roken van deze vissoort. De jury gaf de originaliteitsprijs aan Ron de Jong en Addie Ottho met hun houten rookinstallatie.

Kennis

De Jong vertelde hoe je makrelen kon vangen. De Jong ving makrelen gewoon voor de Zandvoortse kust. Volgens hem kon je dat zien aan de meeuwen die de bliek uit het water oppikten. ,,Je weet dan dat de makrelen daar onder zit, omdat die de bliek weer opjagen”, vertelde hij. Voor het makrelen roken van afgelopen zaterdag werden vissen gebruikt die door de organisatie werd aangereikt.

Opbrengst

Uiteindelijk leverde elke deelnemer vijf makrelen in, zodat de jury de einduitslag kon bepalen. Bij de uitslag ging het vooral om de smaak, maar ook of de makreel niet te droog of te vet was. De makrelen werden bij opbod verkocht, waarbij de opbrengst was bestemd voor Stichting de Lachende Kikker.

Winnaars

Naast Jeff de Vos won Jan Paap de tweede prijs en was Willem Minkman de winnaar van de derde prijs bij het jaarlijkse makrelen roken.

Cookieinstellingen