Actieplan op kinderburgemeestersdag in Aaslmeer

Foto: Jaap Koper

Afgelopen zaterdag 8 oktober was het kinderburgemeestersdag in Aalsmeer waar 27 kinderburgemeesters elkaar konden ontmoeten, inspireren, luisteren, leren, verbinden, lachen, dansen en actieplannen maken. De dag was voor alle kinderburgemeesters van Nederland. De kinderburgemeesters kwamen voor de eerste landelijke kinderburgemeestersdag uit Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Epe, Gouda, Halderberge, Heusden, Houten, Kapelle, Leeuwarden, Nuenen, Overbetuwe, Rijswijk, St, Michielsgestel, Zandvoort, Zoetermeer en Zuidplas.

Kinderombudsman

De kinderburgemeesters gingen ’s morgens onder begeleiding van kinderombudsman Margrite Kalverboer in gesprek om van elkaar te leren hoe ze de stem van jongeren in de lokale politiek beter kunnen laten horen. Oud-Kinderburgemeester Vince: “Door samen te sparren als kinderburgemeesters komen er meerdere ideeën en dus ook meer oplossingen”. Kinderburgemeester Sophie: “Ik vond het erg leuk dat we meteen een groepsapp hebben aangemaakt, zo blijven we in contact met elkaar.”

Thema’s

Margrite Kalverboer maakte een tour door Nederland waarbij ze zoveel mogelijk kinderen en jongeren sprak over wat er volgens hen verbeterd moest worden: “Het was fantastisch om met de 27 kinderburgemeesters in gesprek te gaan; wat een geweldige ideeën leven er onder deze kinderen. We hebben het gehad over pesten, armoede, veiligheid en wat we voor vluchtelingenkinderen kunnen doen.” Margrite Kalverboer gaf ook aan dat ze zeker in contact wil blijven met deze kinderburgemeesters.

Gesprek

De populaire Klaas van Kruistum van Zapp3 werd zaterdag met gejuich ontvangen door de kinderburgemeesters en de vluchtelingenkinderen. En natuurlijk wilde iedereen een selfie maken met Klaas. Hij begeleidde het gesprek tussen de vluchtelingenkinderen en de kinderburgemeesters over de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat vluchtelingenkinderen zich nog meer thuis voelen in Nederland. Het viel op dat de kinderburgemeesters goed luisterden naar wat de vluchtelingenkinderen zelf voor wensen hadden.

Actieplan

Na het uitzwaaien van de vluchtelingenkinderen gingen de kinderburgemeesters hard aan de slag met het gezamenlijk maken van een actieplan, waarin de wensen van de vluchtelingenkinderen centraal stonden. Het actieplan werd in de vorm van een tekening, gemaakt door Lisette Platjouw, overhandigd aan burgemeester Jeroen Nobel. In het actieplan stonden ideeën over de ondersteuning van de familie van vluchtelingenkinderen, een website, de rol van (adoptie)huisdieren en samen sporten.

Traditie

Wethouder jeugd Gertjan van der Hoeven: “Ik hoop dat naar aanleiding van deze dag nog meer gemeenten een kinderburgemeester gaan aanstellen. Samen met de kinderombudsvrouw gaan we ook proberen van de kinderburgemeestersdag een traditie te maken die elk jaar in een andere gemeente wordt gehouden.”

Cookieinstellingen