Wethouder Liesbeth Challik stapt op

Wethouder Liesbeth Challik van de Ouderenpartij Zandvoort is opgestapt. Challik heeft in overleg met haar collega’s in het college besloten om haar functie per direct neer te leggen.

Bestuurscrisis

Bij de aanvang van de raadsvergadering van gisteravond, beticht het raadslid Bob de Vries van de Ouderenpartij Zandvoort de fractie van D66 van vriendjespolitiek rond de gang van zaken bij de invulling van het Watertorenplein. Het college heeft een voorkeur uitgesproken voor Springtij Architecten, waarbij De Vries een verdachtmaking uit over banden die de architect met D66 zou hebben.

Tumult

Direct daarop ontstaat de nodige tumult over deze aantijging en neemt fractievoorzitter Eg Poster van OPZ direct afstand van de uitlatingen van De Vries. Daarna volgt een schorsing en neemt de raad met negen stemmen voor en acht tegen een motie van wantrouwen aan tegen het Zandvoortse college.

Beraad

Het college van Burgemeester en Wethouders besluiten daar weer op om zich te beraden en de raadsvergadering is verder verdaagd naar donderdagavond 24 november aanvang 20.30 in het raadhuis. Tijdens het beraad heeft wethouder Challik consequenties getrokken uit de motie.

Pijn in het hart

Volgens een persverklaring van de gemeente Zandvoort zegt Challik daarover: ,,Met pijn in het hart neem ik deze moeilijke beslissing. In de volle overtuiging dat ik hiermee de belangen van deze prachtige gemeente het beste dien. De motie van wantrouwen aan het adres van het college van gisteravond, die met een nipte meerderheid is aangenomen, is voor mij en voor mijn collega’s een bittere pil.”

Bestuurbaarheid

,,De rol die een van mijn fractieleden hierin heeft gespeeld is voor mij onverteerbaar. Hij heeft daarmee bewust de coalitie opgeblazen en daarmee de bestuurbaarheid van Zandvoort op het spel gezet. Zandvoort is het meest gebaat bij een krachtig, collegiaal gemeentebestuur dat doorpakt en de tijd krijgt om de gezamenlijke ambities te verwezenlijken”, zegt Challik in de persverklaring.

Funest

Het aftreden van het hele college is in de ogen van de opgestapte wethouder funest voor Zandvoort. Om die reden heeft Challik de anderen uitdrukkelijk verzocht om aan te willen blijven. Volgens Challik is het een interne OPZ kwestie waar de andere college leden niet het dupe van mogen worden.

Dankbetuiging

In haar dankbetuiging zegt Challik trots te zijn op wat het college en de raad heeft bereikt in de afgelopen periode. ,,Politiek bedrijven doe je omdat je een bijdrage wilt leveren aan de samenleving. Dat is ook voor mij de reden geweest om wethouder te worden”, zegt Challik in de persverklaring

Cookieinstellingen