Regionaal actieprogramma extra woningen in Zuid-Kennemerland

Foto: Jaap Koper

In het regionaal actieprogramma van 2016 tot 2020 van de Provincie Noord-Holland zijn er in Zuid-Kennemerland en IJmond ongeveer 8000 woningen extra nodig. De woningen zijn nodig omdat de druk in de omgeving van Amsterdam goed voelbaar is.

Acht gemeenten

In totaal werken acht gemeenten in Zuid-Kennemerland en IJmond en de provincie Noord-Holland samen om het RAP zoals het Regionaal Actieprogramma kortweg wordt genoemd, verder vorm te geven. Deze week presenteren de acht gemeenten het actieprogramma onder de titel ‘De regio Zuid-Kennemerland/IJmond geeft thuis!’.

Uitvoering

Het RAP geeft uitvoering aan de Provinciale Woonvisie, die een uitwerking is van de Structuurvisie Noord-Holland 2040. Het actieprogramma is de basis voor afspraken op het niveau van de Metropool Regio Amsterdam (MRA), die ervoor moeten zorgen dat de groeiende regio leefbaar blijft.

Realisatie

Om dit te realiseren zijn er 25 ambities en afspraken gemaakt in het programma. Het maakt duidelijk hoe er voor gezorgd kan worden dat iedereen die dat wil in deze regio kan wonen. Voor de uitvoering van dit actieprogramma stelt de provincie Noord-Holland 1,5 miljoen euro beschikbaar.

Wonen dat past bij inkomen en wensen

In totaal gaat het om 8100 woningen die vooral worden gebouwd binnen het aanwezige stedelijke gebied of door lege panden te transformeren tot woningen. De gemeenten en de provincie Noord-Holland willen de sociale huurwoningen handhaven op het niveau van 2015 (64.000 woningen).

Verduurzamen

De gemeenten en de provincie willen de woningen ook verduurzamen en bouwen in de buurt van openbaar vervoer knooppunten. Bovendien willen zij zorgen voor een betere doorstroming op de woningmarkt, zodat meer mensen wonen in een huis dat past bij hun inkomen, levensfase en woonwensen.

 

Druk

Juist door de groeiende druk op de woningmarkt in de omgeving van Amsterdam is dit in de regio Zuid-Kennemerland/IJmond merkbaar. De regio biedt een aantrekkelijk woonmilieu, in de nabijheid van stedelijke voorzieningen, natuur en strand.

Groei

Het aantal huishoudens in de regio Zuid-Kennemerland/ IJmond groeit tot 2040. Er zullen onder andere woningen nodig zijn voor 65-plussers en voor mensen met een laag (midden) inkomen, waaronder statushouders. Om efficiënt gebruik te maken van de beperkt beschikbare ruimte en de aantrekkingskracht van de regio te behouden, is de inzet om de bouwopgave binnenstedelijk te realiseren.

Gezamenlijk programma

Het actieprogramma is een gezamenlijk product van de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede c.a., Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort en de provincie Noord-Holland. Bij de totstandkoming is nauw samengewerkt met betrokkenen op het gebied van wonen. Een breed samengestelde klankbordgroep, bestaande uit huurdersvertegenwoordiging, ontwikkelaars, corporaties, duurzaamheidspartijen en zorgaanbieders, heeft de opstellers gevraagd en ongevraagd advies gegeven.

Bron: Provincie Noord-Holland

Cookieinstellingen