Burlende herten zijn weer te horen in Amsterdamse Waterleidingduinen

Foto: Wim Meijer Fotografie

De afgelopen dagen zijn de burlende herten weer te horen geweest in onder meer de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is volgens kenners alleen wel wat later in het jaar.

Gepaste afstand

Wie het met gepaste afstand gade slaat is ‘hertenfluisteraar’ Willem van der Sloot. Tegen NH Nieuws vertelt Van der Sloot hoe hij het ritueel beleeft. de Zandvoorter gaat tijdens deze periode de herten liever met rust. ,,Jij wilt toch ook geen pottenkijkers als je met je vrouw in bed ligt?”, vraagt Van der Sloot tegen de verslaggever van NH Nieuws.

Burlen en mauwen

Volgens Van der Sloot burlen de mannetjes en mauwen de vrouwtjes mauwen. Dat het paringsritueel is gestart zal volgens hem waarschijnlijk wel te maken hebben met de warmte. Van der Sloot denkt dat het voor de dieren een opgave is om met 25 graden een potje te liggen vrijen.

Een paar weken

Ook duurt de dans volgens Van der Sloot maar een paar weken. In die tijd doen de mannetjes er alles aan om de vrouwtjes voor zich te winnen. Versieren in het duin dus en eigenlijk ook meer dan dat. Volgens de Zandvoorter burlen en vechten ze met elkaar en uiteindelijk wint de sterkste bok het die de hindes voor het uitkiezen heeft.

Natuurbrug

Een kritische noot laat Van der Sloot ook horen. Bij de eerste natuurbrug tussen de Amsterdamse Waterleidingduinen en het gebied van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ziet Van der Sloot dat het voor sommige mannetjes een kwelling is. Een hek op de brug over de Zandvoortselaan zorgt ervoor dat er enkele bokken wat rondhangen bij het hek. ,,Dat zijn bokken die oorspronkelijk uit de Waterleidingduinen komen, maar nu niet naar de vrouwtjes kunnen, omdat dat hek er staat”, zegt Van der Sloot tegen NH Nieuws.

Overlopen

Het hek is daar neergezet om te voorkomen dat  herten uit de Waterleidingduinen naar het duingebied van PWN  overlopen. De Zandvoorter denk dat het desastreuze gevolgen kan hebben tijdens de weken dat de herten hun paringsritueel uitvoeren.

‘Hek van de dam’

,,Ze springen straks misschien over een ander lager hek om toch bij de hindes te komen en dan kunnen ze op de weg terechtkomen”, schetst Van der Sloot het doemscenario. ,,Een groep damherten tussen dat drukke verkeer, dat is vragen om ongelukken. Dan is het hek van de dam”, zegt Van der Sloot. Dat hek moet volgens hem zo snel mogelijk open.

Bron: NH Nieuws