Verhaal van de Dag: “I love it when a plan comes together” oftewel ‘the A-Team’

Foto: YouTube-Screenshot

“I love it when a plan comes together” zijn de gevleugelde woorden uit de mond van een sigarenrokende kolonel uit een Amerikaanse TV hit in de jaren tachtig en die leiding geeft aan een groep huurlingen die zich ‘The A-Team’ noemen. Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 25 jaar mee terug in de tijd, naar 8 mei 1994 als George Peppard overlijdt aan de gevolgen van een longontsteking. George Peppard, voor de meeste onder ons bekend als Kolonel John “Hannibal” Smith, de leading man van The A-Team. Met het zijn overlijden in 1994 vervliegt de hoop van vele miljoenen A-Teamfans op een bioscoopfilm, die een reünie heeft kunnen betekenen van het strijdlustige viertal.

(Tekst: Wim Meijer)

Leiders zijn niet gemakkelijk

Het is bekend van echte leiderstypes dat het lang niet altijd de gemakkelijkste mensen zijn. Voor George Peppard, als leider van The A-Team, gaat dat zeker op. Zijn bijna 35 jaar durende filmloopbaan kent een veelbelovende start met hoofdrollen in Breakfast at Tiffany’s (naast Audrey Hepburn), How the West was won, Operation Crossbow, The Third Day en in 1966 de oorlogsfilm The Blue Max.

Maar behalve door mooie rollen kenmerkt Peppard’s carrière zich ook door up en downs ten gevolge van drankgebruik en conflicten. Vaak houden deze conflicten verband met zijn contractuele rechten, en soms ook met de creatieve invulling van zijn rollen en die van zijn mede-acteurs, waarbij hij de directe confrontatie met regisseurs en producers niet uit de weg gaat. Vooral dat laatste is er de oorzaak van dat hij al na één week zijn rol als Blake Carrington in de TV-serie Dynasty heeft moeten inleveren, waarna die rol naar John Forsythe gaat.

Linda Evans en George Peppard slechts één week partners in Dynasty (foto: Wikipedia)

Tweede keus

Als hij in 1982 wordt gevraagd om de rol van Hannibal te gaan spelen in de serie The A-Team is lang niet iedereen even gelukkig met deze keuze. Aanvankelijk heeft men voor de rol dan ook het oog laten vallen op James Coburn. De reden dat men uiteindelijk toch voor George Peppard kiest heeft waarschijnlijk te maken met de sfeer van de serie. Hoewel het in eerste instantie de bedoeling is om van The A-Team een serieuze actieserie te maken, kiezen de producers uiteindelijk voor een minder gewelddadige en wat meer humoristische stijl.  Het moet een soort parodie worden op de veel gemaakte actie- en oorlogsfilms. En die humoristische stijl is er een die George Peppard beter past dan James Coburn.

.
Cold as you can get

Voor George Peppard komt de rol van Hannibal als een zege, want in de voorliggende paar jaar heeft hij geen rol meer aangeboden gekregen. Zelfs zegt hij over die periode: “I was cold, cold as you can get’. Vijf jaar en 98 afleveringen van The A-Team verder zit George er echter weer helemaal warmpjes bij, zowel wat betreft zijn financiën als het aanbod van nieuwe rollen. Want The A-team blijkt een regelrechte wereldhit.

Geweldig of gewelddadig?

Zet vandaag de televisie aan en zap door het aanbod en de kans is levensgroot dat je ergens wel de hoofden voorbij ziet komen van Hannibal, B.A., Face en Murdock. Nog altijd wordt de serie op grote schaal herhaald en nog altijd wordt er in grote getale naar gekeken. The A-Team blijkt zowel tijdloos als leeftijdsloos. Weinig series van ruim 30 jaar oud vinden een zo groot publiek dat inmiddels drie generaties beslaat. Niet alleen de tienjarige kinderen van nu zitten met rode oortjes voor het scherm, ook hun ouders, die 30 jaar geleden net zulke rode oortjes hebben gehad, zitten aan de buis gekluisterd. En, nòg opvallender, óók de gróótouders van nu, kijken met bijna tedere gevoelens naar de serie. Zij zijn het die zich dertig jaar, toen als ouders, ernstige zorgen maken over het gebruikte geweld in de serie.

Drie generaties fans

Onder de oudergeneratie van de tachtiger jaren is de serie ronduit omstreden. Men is bang dat het gebruikte ‘cartoongeweld’, het vele vechten en de gebruikte vuurwapens een slechte invloed zal hebben op de ontwikkeling en het gedrag van de kinderen. Dat is gedachte die er heerst als de serie voor het eerst wordt uitgezonden. Nu lijkt iedereen er echter anders tegenaan te kijken en ziet men dat het geweld van toen eigenlijk niet meer is dan een persiflage op echte gewelddadige films. Natuurlijk: Auto’s vlogen tientallen malen over de kop,  bomexplosies en kogelregens zijn aan de orde van de dag en vijanden zeilen tientallen meters door de lucht na een ontmoeting met B.A.Baracus. Maar toch… nooit vallen er lijken en bijna nooit vloeit er bloed. Het boevengespuis blijkt na de confrontatie nog altijd in staat om het stof uit de kleren te kloppen alvorens zich netjes over te geven aan de vier nobele strijders van The A-Team.

Zestien weken sprakeloos

Dat The A-Team gedurende vijf seizoenen een wereldhit is, heeft alles te maken met de wisselwerking tussen de vier sterk uiteenlopende, maar elkaar perfect aanvullende types. De oude stomp kolonel Hannibal Smith, versierder en zwendelaar Face, de soms wat onbeheersbare krachtpatser met vliegangst B.A. Baracus en de volstrekt geschifte piloot Murdock. Een perfect team zou je denken. Alleen, zo perfect als het team in de serie elkaar aanvult, zo conflictueus is het op de set. En dan heb ik het over George Peppard en  Mr.T die het zelfs presteren om gedurende 16 weken geen woord met elkaar te wisselen, terwijl ‘Face’ en ‘Murdock’ als een soort vleesgeworden flessenpost de noodzakelijke boodschappen tussen de twee stijfkoppen hebben moeten overbrengen.

Op hol geslagen goederentrein

Als na 5 succesjaren het doek valt voor The A-Team is George Peppard daar niet rouwig om. De rol van Hannibal is weliswaar een zegen voor hem geweest, gelijktijdig zijn de succesjaren ook ‘tropenjaren’. In een interview vergelijkt hij het succes van de serie met een op hol geslagen goederentrein die niet meer uit zichzelf kan stoppen. Daarbij krijgt George Peppard vanaf 1987 weer meer tijd om ook andere rollen te spelen, zoals twee films uit de Man Against the Mob-reeks en een sublieme rol in de oorlogsfilm Night of the Fox.

Laatste optreden

Begin 1994 speelt hij nog een gastrol in de televisieserie Matlock. Deze aflevering, die op 3 maart 1994 is uitgezonden, heeft als pilot gediend voor een nieuwe serie waarin George Peppard een hoofdrol heeft moeten gaan spelen. Het blijkt echter zijn laatste tv-optreden.

Op 5 mei wordt hij met ademhalingsproblemen opgenomen in het UCLA Medical Centre in Los Angeles. Daar overlijdt hij 3 dagen later aan de gevolgen een longontsteking, die op zich weer een gevolg is van de longkanker, waaraan hij dan al sinds 1992 wordt behandeld.

Abrupt

Met het overlijden van George Peppard komt een abrupt een einde aan The A-Team. Oké, misschien niet helemaal, want in 2010 is daar uiteindelijk dan toch na 25 jaar die bioscoopfilm. En die is helemaal zo slecht nog niet. Toch komt iedereen, die uit nostalgische overwegingen de bioscoop is binnengestapt, later naar buiten met het gevoel weliswaar naar ‘een’ A-Team te hebben gekeken, maar zeker niet ‘THE’ A-Team! Want daar is, eh… wàs er maar één van.