Jos Kras vindt werken met Alaa ‘boeiend’

Foto: Jaap Koper

Jos Kras heeft een passie voor sport en dat begint elke dag om half zeven ’s ochtends als hij Zandvoort verlaat om op tijd aanwezig te zijn in het Haarlemse zwembad De Planeet. Om zeven uur start Kras dan de dag. In het water liggen zwemmers die hun baantjes trekken in bad twee van het zwembad. De voormalige Nederlands topzwemmer Hans Jansen is ook aanwezig en zwemt er lustig op los. In de middelste baan zwemt de jonge Syrische vluchteling Alaa die in zijn eigen land al de nationale titel heeft binnengehaald voordat hij naar Nederland is gevlucht.

Talent

Alaa in Planeet Jos Kras gecomprimeerd
Alaa op het startblok

Al snel blijkt dat Alaa in zijn land op zwemgebied de beste is. In rap tempo regelt de SRO badwater in De Planeet en Jos Kras is bereid om Alaa het water in te krijgen. De Zandvoorter ziet vrij snel dat de jonge zwemmer een trainingsachterstand heeft. Vier ochtenden in de week rijdt Alaa met Kras mee naar het zwembad om zijn trainingsprogramma af te werken. Alaa verblijft in een Zandvoorts gastgezin dichtbij de plek waar Kras woont. ,,Als we hier naar toe rijden, leert hij al Nederlands”, zegt Kras. ,,Zo kan hij al tellen in het Nederlands”, vertelt de zwemtrainer.

Werken

Volgens Kras is het boeiend om met Alaa te werken. ,,Hij heeft niets te doen”, zegt Kras. De zwemtrainer vindt de taalbarrière lastig, wat een reden is waarom Kras al begint met de taal zodat hij sneller integreert. Aan de andere kant is het ook de bedoeling dat Alaa zich snel thuis voelt in het zwembad. ,,Ik ben puur een sportcoach”, zegt Kras. Op de achtergrond werken mensen om Alaa onder te brengen bij een vereniging, zodat de jonge vluchteling uit Syrië de kans krijgt om wedstrijden te zwemmen.

Zwemkwaliteiten

Kras ziet dat Alaa zwemmerskwaliteiten heeft. ,,Hij zwemt 11,7 seconden over 25 meter. Dat kan je niet als je geen talent hebt”, zegt hij. Het is volgens de sportcoach een kwestie van opbouwen om verder te komen. Kras ziet ook dat hij de bouw van een echte zwemmer heeft. ,,Zijn lichaam heeft een druppelvorm. Hij heeft ook gevoel voor water”, vertelt hij verder. Alaa moet volgens Kras efficiënt en effectief om gaan in het water. Hij vindt het nu nog te vroeg om te zeggen of Alaa goed genoeg is, omdat de techniek niet goed genoeg is. Juist daarom wil Kras het trainen intensiveren naar zeven keer in de week.

Cookieinstellingen