Afval in Zandvoortse duinen komt deels voor

Foto: Stemya Pixabay CC0 Public Domain

Afval is voor sommige natuurgebieden een probleem. De foto van de dode egel via het twitteraccount van de vrijwillige boswachter Dennis in de Zuidhollandse duinen, zorgde ook voor wat reacties hier in Zandvoort. Na de berichtgeving over het dode egeltje wat is gestikt door een afvalbekertje en de open brief van boswachter Dennis bij Renkum Nieuws.nl bleek de problematiek in Zandvoort ten dele te spelen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn de bezoekers aan dat duinengebied zich er van bewust dat zij in een natuurgebied wandelen. Daar zijn ze bij de Amsterdamse Waterleidingduinen blij mee. Wie de duinen bezoekt, merkt inderdaad dat dit natuurgebied erg schoon is. De meeste bezoekers nemen hun afval mee om het ergens buiten het gebied weg te gooien. Opvallend is dat er geen afvalbakken staan naast de vele zitbanken staan die in de Amsterdamse Waterleidingduinen staan.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Iets anders ligt dat toch bij het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Via een medewerker ligt er in dit duin wel zwerfafval, ondanks de afvalbakken die in het gebied aanwezig zijn. De boswachters die in dat natuurgebied bezig zijn, legen regelmatig de afvalbakken. Voor het opruimen van het afval, heeft het Nationaal Park Zuid-Kennemerland regelmatig vrijwilligers die het afval opruimen. Het blijft voor de natuurorganisatie aan de noordkant van de Zandvoortse duinen een aandachtspunt. Vooral in de zomers als bezoekers langer in het natuurgebied blijven, ligt er dikwijls afval.

Reacties