Britse zandsculptuur goed voor Europese titel

Foto: Jaap Koper

Afgelopen vrijdag heeft de Nederlandse Brit Baldrick Buckle met zijn zandsculptuur de Europese titel weten binnen te halen. De Brit toverde negen kubieke meter zand om in een kunstwerk met de naam ‘The Free Spirit of Amsterdam’. Wie is Baldick Buckle eigenlijk?

Loting

Via loting hebben de deelnemers aan de zesde editie van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort een thema toegewezen. Buckle loot voor zijn deelname het thema ‘tolerantie’ en maakt in de ogen van de jury grote indruk met zijn zandsculptuur. Genoeg om ermee de Europese titel te winnen.

Creatief

Buckle is in 1972 geboren en komt uit Leeds uit het Engelse Yorikshire. Van jongs af aan blijkt hij al erg creatief te zijn. In diezelfde stad studeert hij in 1990 af op ‘Art and Design’ aan het Leeds College of Art and Design. Creatief is hij ook in de muziek, omdat hij in verschillende muziekbands heeft gespeeld.

Verenigde Staten

Een voortzetting van een kunststudie ziet de Brit niet zitten en op zijn achttiende gaat hij voor zes maanden naar de Verenigde Staten. In die periode ontstaat ook zijn interesse voor de muziek. Na die zes maanden keert Buckle terug naar het Verenigd Koninkrijk om zijn muzikale ambities meer vorm te geven, hoewel heel langzaam ook iets anders ontstaat. Het heeft te maken met zijn jeukende voeten en de heilzame werking van zand op dit probleem.

Zand

Het leidt ertoe dat hij in 1997 als mede oprichter van Sandaholics Anoniem in Amsterdam de basis legt om als professioneel zandkunstenaar zich bezig te houden met zandsculpturren. Hij laat goede indrukken achter in Canada en in Abu Dhabi. Vijf jaar later verkoopt hij de helft van dit aandeel om zijn studie te financieren aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2007 rondt hij daar zijn studie succesvol af.

Amsterdam

Buckle beweegt zich nu veelal tussen Amsterdam en Londen. Voor het Europees Kampioenschap met de zandsculpturen in Zandvoort is de link met Amsterdam een prettige bijkomstigheid. Met zijn ‘Free Spirit of Amsterdam’ overtuigt hij de jury en volgt met zijn winnende zandsculptuur de Nederlander Maxim Gazendam op als titelhouder. Dankzij een beschermende laag van water en milieuvriendelijke kinderlijm kunnen de kunstwerken van Buckle en de anderen nog tot november in volle glorie worden bewonderd.

Bron: Sandworld en NRIT Media.