Bronsttijd in de duinen bij Zandvoort

Foto: Wikimedia Marcelloromeo CC BY SA 30

Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan betekent dat de bronsttijd van de damherten is begonnen. In de duinen van Zandvoort gooien de mannelijke damherten alles in de strijd om een vrouwtje te versieren. Alles is geoorloofd.

Burlen

Hoewel de foto boven dit artikel niet van een damhert is, maar van een edelhert, gaat het om wat er in deze periode gebeurd. Dat doen ze door te ‘burlen’: ze maken een geluid dat doet denken aan boeren. Vorige week hebben bezoekers aan de Amsterdamse Waterleidingduinen dan de eerste burlende herten gehoord. Voor de natuurliefhebber en de liefhebbers van de damherten is het duidelijk.

Tijdens de bronsttijd

Naast de burlende mannetjes, gebeurt er ook iets bij de vrouwtjes. Een hinde is bronstig gedurende een dag. De herten zijn enkele weken in staat van opwinding. Als het vrouwtje in die dag niet wordt bevrucht, dan ovuleert ze na ongeveer 18 dagen opnieuw. Dat kan zich tot 3 à 6 maal herhalen voordoen.

Periode

De bronsttijd begint meestal in september, maar door de warme septembermaand is de bronsttijd een stuk opgeschoven. Nu is de verwachting dat deze duurt van oktober tot en met eind november. In juni en juli verwachten de kenners dat de eerste babyhertjes op de wereld komen.

Vastgelegd

Hoe de bronst in zijn of haar werk gaat is vastgelegd. Zandvoorter Rob Bossink heeft het bijzondere tafereel gefilmd.

 

Niet alleen Bossink heeft de bronst op film vastgelegd. Ook Jan Paulides heeft dat gedaan.