Nasleep blikseminslag Hogeweg in Zandvoort

Foto: Pixabay Skeeze CC 0 Public Domain

Afgelopen donderdagavond trok een forse onweersbui over Zandvoort die voor een blikseminslag zorgde bij een appartementencomplex aan de Hogeweg in Zandvoort. Volgens RTV Noord-Holland waren de bewoners van het complex behoorlijk geschrokken.

In één klap in het donker

De bewoners van een appartementencomplex aan de Hogeweg kwamen in één klap in het donker te zitten nadat de bliksem insloeg bij hun complex. Bij de blikseminslag sneuvelden enkele elektrische apparaten van de bewoners.

Vliegtuig

De blikseminslag werd volgens bewoner Maljart Simon beschreven alsof er een vliegtuig was neergestort of dat er een meteoriet insloeg. De klap zorgde voor de nodige paniek. Alle bewoners moesten het complex verlaten en op verschillende 112 websites schaalde de brandweer de brand snel op. Volgens de brandweer dreigde er brandgevaar.

Bolbliksem

Op de donderdagavond even na negen uur zagen ooggetuigen een bolbliksem inslaan in de technische ruimte op het dak van het pand. Dat resulteerde in een flinke rookpluim. ,,Gelukkig bleef het daarbij en ontstond er geen brand”, zei beheerder Ivo Lemmens.

Zichtbaar

Op vrijdagochtend was de schade goed zichtbaar. ,,Alle installaties zijn verwoest. De lift, mechanische ventilatie, CV en elektra, niets doet het meer”, klonk het uit de mond van beheerder Lemmens. Vervolgens waren technici aan de slag gegaan om de schade te herstellen en de systemen weer opnieuw in bedrijf te stellen. Volgens Lemmens lag de schade grofweg tussen de 100.000 en 150.000 euro.

Kapot

Zoals hier eerder in dit bericht viel te lezen, waren verschillende elektrische apparaten van bewoners kapot gegaan door de inslag. ,,Het koffiezetapparaat is stuk, de oven, televisie, laptops en telefoons”, somde bewoner Simon de schade op. “Ik stond gisteravond nog een sigaretje te roken op het balkon. Mijn vrouw zei: ‘kom naar binnen, het is gevaarlijk buiten’. Dus ik ging weer verder tv-kijken. Nog geen twee minuten laten: pats! Alles d’r uit”, vertelde Simon aan een verslaggever van RTV Noord-Holland.

Bron: RTV Noord-Holland.