Emotionele zitting rechtszaak doodgeschoten Zandvoortse goudhandelaar

Foto: Pixabay CC0 Creative Commons

Afgelopen week heeft NH Nieuw bericht over de zitting van de rechtszaak tegen Robert E, die wordt verdacht op de moord op de Zandvoortse goudhandelaar Hennie Schipper. Op dinsdag 16 januari is de eerste zitting geweest, nadat eerder om veiligheidsredenen de zaak van Alkmaar is verplaatst naar de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Schietpartij

Vorige jaar is Schipper op 17 juli omgekomen bij de schietpartij op het parkeerterrein van het Van der Valk Hotel in Akersloot. Aanleiding voor de schietpartij waarbij de Uitgeester Robert E. van wordt verdacht, zou gaan om afpersing door de omgekomen goudhandelaar uit Zandvoort.

Afpersing

Volgens NH Nieuws wordt het tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank van Schiphol niet duidelijk waarom Robert E. betaalt en blijft betalen. Schipper zou hem afpersen en bedreigen. Vragen die de rechters hebben in die richting, leveren weinig concrete aanwijzingen op. Ook niet als het gaat op de vraag of het leven van E., omdat de verdachte daar geen helder antwoord op geeft. Dat Schipper hem onder druk zet lijkt wel duidelijk.

Verleden

Hoe de afpersing is begonnen, ligt in het verleden van beide mannen. Ooit zijn de twee zakenpartners geweest in het vastgoed. In die periode komen de twee privé geregeld bij elkaar over de vloer. E. is handig in de handel op de huizenmarkt. Samen met Schipper doet hij goede zaken. Het verandert volgens de advocaat van de verdachte zo’n 15 jaar geleden als de goudhandelaar schulden heeft en E. daarbij dwingt deze af te betalen.

Afspraak

Het gaat mis op 17 juli als E. en Schipper een afspraak hebben bij het Hotel van der Valk in Akersloot. De twee treffen elkaar daar regelmatig. Bij die ontmoeting vraagt Schipper opnieuw om geld, omdat een gokje in het voetbal verkeerd voor hem heeft uitgepakt. Hierbij zou het om een bedrag van tienduizenden euro’s gaan en die bedragen heeft E. niet.

Dreigement

Volgens NH Nieuws slaan bij de verdachte de stoppen door, als hij het zoveelste dreigement aan zijn adres krijgt. E. loopt naar zijn busje, haalt daar zijn pistool te voorschijn en schiet Schipper neer. Hoe vaak hij heeft geschoten weet hij niet meer, maar het lichaam en hoofd van Schipper hebben meerdere schotwonden. Volgens het NFI is er tien tot twaalf keer op Schipper geschoten. Schipper overlijdt ter plekke. De schietpartij is op camerabeelden te volgen.

Wapenbezit

Tijdens de zitting geeft E. ook een verklaring over het wapenbezit. Het vuurwapen heeft hij naar eigen zeggen nodig om zijn gezin te beschermen, dan wel om een eind aan zijn eigen leven te maken. Ook vertelt hij daarbij dat hij al langer met een vuurwapen rondloopt. E. ziet het nut van zijn leven niet meer in door de geldzorgen en de druk die hij door Schipper krijgt. Het komt niet tot het einde aan zijn leven.

Grondslag

Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat van E. zijn het eens dat de afpersingen en bedreigingen ten grondslag liggen aan het schieten. Daarom wil het OM de verdachte veroordelen voor doodslag en niet voor moord. Volgens de officier van justitie is geen opzet in het spel.

Psychische overmacht

De advocaat van E. eist vrijspraak. Zijn cliënt zou al genoeg geleden hebben onder de afpersing en bedreiging. Volgens de advocaat heeft E. uit psychische overmacht gehandeld. Uit het persoonlijkheidsonderzoek blijkt dat E. verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat is volgens zijn advocaat gebeurd tijdens het schieten. E. heeft op dat geen weerstand meer.

Herinneren

Tijdens de zitting zegt E. zelf zich weinig van het schieten te kunnen herinneren. Volgens E. heeft hij tegen de goudhandelaar gezegd dat hij het niet meer redt. Vervolgens is bij hem de knop om gegaan. ,,Het was een film. Net alsof ik er naast liep”, zegt E. tijdens de zitting. Nadat hij Schipper heeft neergeschoten, is hij gelijk naar het politiebureau in Zaandijk gereden om zichzelf aan te geven. ,,Het had niet mogen gebeuren”, verklaart E. in tranen.

Slachtofferverklaring

De familie van de omgekomen goudhandelaar uit Zandvoort komen ook aan het woord tijdens een emotionele slachtofferverklaring. ,,Op maandag 17 juli werd het voor ons de hel op aarde. Vanaf die dag is ons leven kapot. Wij wensen jou lijden toe. Honderd keer meer dan dat wij dat doen”, zegt de vrouw van de omgekomen goudhandelaar tijdens de zitting.

Uitspraak

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een celstraf van tien jaar tegen de verdachte geëist. De rechtbank doet op 30 januari uitspraak in de zaak.

Bron: NH Nieuws.