Leven met multiple sclerose is niet bang om dood te gaan, maar wel om het leven los te laten

Foto: Jaap Koper

Via NH Nieuws het verhaal van multiple sclerose patiënt Ina Buijsman die woont in Nieuw Unicum. Ina woont in de zorginstelling voor mensen met een lichamelijke beperking als gevolg van een neurologische aandoening. Zo wonen er bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose, waar zij er één van is.

Verschijnselen

Zo krijgt de inmiddels 60-jarige Ina Buijsman een aantal jaar geleden de eerste verschijnselen van MS. ,,Het begon met tintelingen in mijn handen en armen. Al snel bleek het Multiple Sclerose te zijn. Dan ga je googelen en dan zie je dat sommige mensen pas na 20 jaar in een rolstoel terecht komen, zo hebben we het ook aan de kinderen verteld: het kan nog jaren duren”, vertelt ze aan NH Nieuws. Bij haar is het echter sneller gegaan en is zij in nog geen vier jaar in een rolstoel terechtgekomen.

Diagnose

Op het moment van de diagnose woont Ina Buijsman met haar man Vok in Andijk. Haar man heeft een tuindersbedrijf. Samen hebben ze drie kinderen en vier kleinkinderen. Ina zorgt al bijna haar hele leven voor haar gezin. Daarnaast werkt ze eerst in de zorg, dan in het onderwijs, om uiteindelijk bij Vok in het bedrijf te komen werken.

Energiek

Ze is energiek en altijd druk als de ziekte zich in 2005 openbaart. Het is voor Ina en Vok een grote schok als de ziekte wordt vastgesteld: ,,We zijn met z’n tweeën, als Ina pijn heeft, voel ik het ook”, vertelt Vok aan NH Nieuws. Hoewel de ziekte het leven van het tweetal een nadrukkelijke rol speelt, is er van kommer en kwel weinig sprake. Zo vertelt Ina dat zij met Vok behoorlijk wat af lachen. ,,Als ik er goed over nadenk is het geen lolletje, maar als we er positief onder blijven, is het voor ons licht”, vertelt ze verder.

Toch in je eentje

Voor Ina wordt het gewone leven steeds zwaarder. De MS trekt een steeds grotere wissel op het gezin. Vier jaar lang logeert ze een paar keer per jaar in Nieuw Unicum. Voor haar eigen rust, maar ook voor die van Vok. Ina heeft het er erg naar haar zin. ,,Overal was een oplossing voor in Nieuw Unicum, de MS-expertise is bij de hand en het leven werd veel makkelijker”, zegt ze.

Permanent

Dan vraagt de zorginstelling of ze permanent in het zorgcentrum wil gaan wonen. Op die vraag geeft Ina al vrij snel antwoord. Het wonen in Nieuw Unicum is voor Ina een verademing, maar voor haar man is het even slikken. Zichtbaar aangedaan vertelt Vok aan NH Nieuws dat het wegbrengen na het weekend wel gaat, maar dat het alleen terugrijden naar Andijk hem zwaar valt. ,,Dan ben je toch in je eentje”, zegt hij.

Drukke leven

Ina heeft inmiddels haar drukke leven weer opgepakt. Ze is rechtshandig, maar ze heeft zichzelf leren schilderen met links. Haar dagen vult ze met schilderen en vrijwilligerswerk in het winkeltje van Nieuw Unicum. Voor haar, en uiteindelijk ook voor Vok, is het leven een stuk gemakkelijker geworden. Ze genieten van elkaar en hun kleinkinderen. Toch is er ook die andere kant waarin zij beiden vinden dat ze te jong zijn en hun toekomst toch anders zijn gaan zien. ,,Ik ben niet bang om dood te gaan, maar wel om het leven los te laten”, sluit Ina haar verhaal af voor NH Nieuws.

Bron: NH Nieuws