Leonardo da Vinci in zand tijdens het EK Zandsculpturen

Foto:

Deze week, vanaf vandaag tot en met zondag 15 juli, vindt voor de zevende keer het Europees Kampioenschap Zandsculpturen plaats in Zandvoort. Het centrale thema is ”Leonardo Da Vinci”. Wim Meijer en beheerder van enkele nieuwswebsites hier in de IJmond heeft zowel als een fotoreportage gemaakt van de EK Zandsculpturen 2018 in Zandvoort.

7 kunstenaars

De 7 kunstenaars uit verschillende Europese landen laten zich inspireren door zijn leven en veelzijdige werk, waarover vanaf 8 oktober een unieke tentoonstelling te zien zal zijn in het Teylers Museum in Haarlem.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci (1452-1519) was in zijn tijd al  beroemd om zijn ongekende gave om menselijke karakters en emoties op overtuigende wijze uit te beelden. Hij was een van de eerste kunstenaars die geboeid was door de relatie tussen innerlijk en uiterlijk. Dit blijkt behalve uit zijn beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa, nog meer uit de tientallen tekeningen die hij van het menselijk gezicht heeft gemaakt. In dit licht zal elke zandkunstenaar naar eigen keuze een sculptuur vervaardigen, geïnspireerd door werken van Leonardo, maar volledig naar vrije interpretatie.

World Sand Sculpting Academy

De wedstrijd wordt gehouden onder toezicht van de World Sand Sculpting Academy WSSA, de toonaangevende organisatie die wereldwijd zandsculptuuractiviteiten initieert en uitvoert.

De kunstenaars zijn afkomstig uit Bulgarije, Rusland, Oekraïne, Groot Brittannië, Duitsland, Spanje en Nederland. Het publiek kan de deelnemers aan het werk zien van 9 tot en met 15 juli tussen 09.00 uur en 17.00 uur op de verschillende plekken in Zandvoort aan Zee.

Winnaar zondag 15 juli bekend

Op 15 juli zal om 17.15 uur een vakjury de winnaar bekend maken en de sculpturen zijn daarna nog te bezichtigen tot november 2018.

Klik voor meer foto’s op de hoofdfoto

Voor een meer uitgebreide foto-impressie klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel en scroll door de serie met de pijlen links en rechts van de foto.