ZFM Zandvoort bij Dag aan Zee

Foto: Jaap Koper

Bij de Dag aan Zee heeft ZFM Zandvoort op zaterdagmiddag onder een zomerzon ‘Zandvoort op Zaterdag’ gepresenteerd van af strandpaviljoen ‘Aan Zee’. In het programma is ook aandacht besteed aan de thema’s die bij het paviljoen zijn te vinden. Een aantal verenigingen heeft deze dag georganiseerd, waaronder de Zeevisvereniging Zandvoort.

Onderhoudend

Presentatoren Rob Harms en Albert Jan Vos hebben er een onderhoudende uitzending van gemaakt. Wat ooit is begonnen als ‘Week van de zee’ is teruggebracht naar één dag, omdat dit een meer haalbare kaart is. Wat presentator Albert Jan Vos opvalt, is dat deze zomer  ,,Het is één lange zomer, met voortdurend mooi weer, zonder dat het is onderbroken door slecht weer”, zegt Vos.

Direct contact

Wat een lokatie uitzending interessant en mooi maakt, heeft vooral te maken met de verschillende onderwerpen. ,,Je hebt direct contact met de mensen en de activiteiten”, zegt Harms. Dat is ook te merken, want bij het tweetal schuiven tal van mensen aan tafel om wat over de ‘Dag aan Zee’ te vertellen.

Netten

Van oudsher heeft Zandvoort te maken met de visserij en dan ook met de netten die nodig zijn om de vis te vangen. Engel Lever is nettenboeter en vertelt wat hij doet. Het is volgens Lever niet zo simpel om de netten te breien, omdat ze van boven heel breed zijn en vervolgens steeds smaller. Ook verschilt een net. Er is een net die uit meerdere lagen is gemaakt. Het is een fascinerend gezicht om Lever aan het werk te zien.

 

Hengels

Naast het paviljoen laat de Zandvoortse kampioen van het makrelen roken Addie Ottho de hengels zien, waarmee hij vist in zee. Cruciaal is volgens Ottho het gebruik van de verenpaternoster die aan de hengel zit. ,,Je imiteert er een klein visje mee”, zegt hij.

Scholen

Daarna legt Ottho uit hoe je het beste makrelen kunt vangen. Volgens de regerend kampioen makrelen roken, zwemt de vis in scholen rond. ,,Belangrijk is dat je de meeuwen in de gaten houdt, want die zijn op zoek naar de kleine visjes”, legt Ottho uit. De makrelen roker weet dan ook dat de makreel zelf dan niet ver weg is.

Ontspanning

Het vissen brengt Ottho, die in het dagelijks leven schilder is, hem de nodige ontspanning. ,,Als je met een paar mensen bent, is de gezelligheid onderling ook een reden waarom ik het vissen leuk vindt”, zegt hij. Om precies vijf uur maken Harms en Vos een eind aan hun zaterdagmiiddaguitzending en zit een lokaltie uitezning over de ‘Dag aan Zee’ erop

Reacties

Cookieinstellingen