Symfonie Orkest Haerlem op 17 november te zien bij Kerkplein Concerten

Foto: Jaap Koper

Op 17 november is het Symfonie Orkest Haerlem te zien en te beluisteren tijdens een concert van Classic Concerts. Het concert vormt een onderdeel van de Kerkplein Concerten die Classic Concerts regelmatig organiseert.

(persbericht: Classic Concerts)

Nicholas Devons – dirigent

Dirigent van het orkest is Nicholas Devons die op 6 november 1950 in Dublin wordt geboren en in Engeland is opgegroeid. Zijn moeder is pianiste van beroep. Hij is op zijn achtste met viool begonnen. Na economie in Cambridge te hebben gestudeerd besluit hij om muziek als vak te kiezen.

Staatsexamen

In 1979 behaalt hij zijn staatsexamen bij de Guildhall School of Music in Londen en later dat jaar is hij tot het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Mark Lubotsky toegelaten. In 1983 behaalt hij zijn orkest diploma en in 1984 zijn diploma uitvoerend musicus.

Verschillende orkesten

Hij heeft uitvoerig in verschillende orkesten geremplaceerd (o.a. Radio Filharmonisch Orkest, Radio Symfonie Orkest, Forum Filharmonisch Orkest, Ballet Orkest. Noord Hollands Filharmonisch Orkest). De laatste jaren heeft hij vaak als coach/ dirigent gewerkt bij het Amersfoort Jeugd Orkest, het Noord-Hollands Jeugd Orkest, het CREA Studenten Orkest in Amsterdam en het UMA in Utrecht. Vanaf december 2002 is hij vaste dirigent van het Symfonie Orkest Haerlem.

Melle de Vries (solist cello)

Een van de orkest leden is Melle de Vries (1994). De Vries begint met het bespelen van de cello met 4 jaar in Groningen. Hij krijgt daar op jonge leeftijd les van Jan-Ype Nota en vanaf 12 jarige leeftijd wordt hij daar toegelaten tot de jong talentafdeling van het Prins Claus Conservatorium, waar hij zijn studie onder Jan-Ype Nota voortzet. De Vries doet dat samen met Nota’s docent, Jircha Prchal.

Den Haag

Een jaar later vertrekt hij met de familie naar Den Haag, zodat zijn studie voortgezet kan worden aan de School voor Jong Talent, waar hij studeert bij Lucia Swarts. In 2009 wordt De Vries toegelaten tot het Julius Stern Instituut in Berlijn. Hij studeert hier bij de Duits/Braziliaanse cellist Matias de Oliveira Pinto. Het blijkt een erg grote stap voor de leeftijd te zijn en zodoende komt hij na een half jaar terug en zet zijn studie voort bij Larissa Groeneveld en het Academie Muzikaal Talent te Utrecht.

Conservatorium van Amsterdam

De rest van zijn studie, de afgelopen 6 jaar, heeft plaatsgevonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier rondt hij zijn Bachelor af bij Maarten Mostert en Jelena Ocic en zijn Master bij Dmitri Ferschtman. Hij heeft hier een rijke opleiding gekregen die hem hielp om zijn passie vorm te geven door meerdere projecten:

Nederlands Philharmonisch Orkest

Zo mag hij in mei jongstleden het concert van Dvořák met het Nederlands Philharmonisch Orkest spelen tijdens een directie masterclass onder leiding van Marc Albrecht. Nu wijdt De Vries zijn leven aan de intrinsieke waarde van muziek en zal hij streven naar de schoonheid die verborgen zit in de geweldige stukken geschreven voor cello. Melle speelt op een Franse cello uit 1914 van Fernand Jacquot die ter beschikking is gesteld door het NMF.

Symphonie Orkest ‘Haerlem’

Het SOH wordt opgericht in 1938. Dertig jaar heeft het orkest onder leiding gestaan van André Kaart. Na Otto Tausk (onlangs benoemd tot chef-dirigent van Holland Symfonia) is Nicholas Devons sinds het najaar van 2002 onze vaste dirigent. Onder zijn leiding streeft het orkest naar meer allure zowel op muzikaal gebied als in de presentatie.

Groepsrepetities

Zo voert hij groepsrepetities onder leiding van professionele repetitoren en studiezondagen in. Een studieweekend hoort daar ook bij. De recensent van het Haarlems Dagblad meldt naar aanleiding van het voorjaarsconcert 2006: ‘We kunnen constateren dat het heel goed gaat met het orkest en dat we nog veel moois van dit ensemble kunnen verwachten’.

Programma

Ouverture Die Geschöpfe des Prometheus

(de schepselen van Prometheus)                   Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Celloconcert in B klein, op. 104                       Antonín Dvořák (1841-1904)

  • Allegro
  • Adagio, ma non troppo
  • Finale: Allegro Moderato-Andante-Allegro vivo

Solist: Melle de Vries, cello

Pauze

 Symfonie nr 1. in C                                           Georges Bizet (1838-1875)

  • Allegro vivo
  • Adagio
  • Allegro vivace
  • Allegro vivace

Reacties

Cookieinstellingen