Excursie en lammetjes in Elswout en duin op 15 mei

Foto: Staatsbosbeheer

Het verhaal van Elswout en de lammetjes in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland staan op zondag 15 mei centraal. Op het Landgoed Elswout krijgt de bezoeker van de excursie iets te zien over de Buitenplaats Elswout en kunnen liefhebbers van de schaapskudde naar het duin bij de ingang van het Koevlak van het nationaal park.

Buitenplaats Elswout

Buitenplaats Elswout is één van de buitenplaatsen die Nederland kent. Volgens historici is Elswout een ware cultuurhistorische parel en kent een rijke geschiedenis aan verhalen. Deze buitenplaats is bijna 400 jaar oud en daarmee één van de oudste buitenplaatsen van ons land. Op zondag 15 mei om 10.00 uur vertelt een gids het verhaal van buitenplaats Elswout. De start isbij het poortgebouw aan de Elswoutslaan 12a in Overveen. Opgeven kan via de website van Staatsbosbeheer.

Geschiedenis

De excursie gaat over de geschiedenis en wat zich bijvoorbeeld achter de poort aan de Elswoutslaan bevindt, maar ook over wie de buitenplaats Elswout heeft gesticht. Verder krijgt de deelnemer aan de excursie wie de bewoners zijn geweest op Elswout en wie de prachtige tuinen heeft aangelegd en wanneer dat is gebeurd.

Verhalen

De buitenplaats van Elswout zit vol met verhalen. Zo is er het verhaal van de twee kanonslopen bij de ingang van het poortgebouw. Of van het wapen wat is ingemetseld aan de zijmuur van het poortgebouw. Ook zit er een verhaal achter de prieeltjes en andere huisjes op de buitenplaats. De gids vertelt er alles over en de deelnemers kunnen hem ook van alles vragen. De kosten bedragen 7,50 euro. Wie deze excursie mist, krijgt meerdere kansen, want de excursie over de buitenplaats van Elswout vindt plaats op

  • 12 juni: 10.00 – 11.30 uur
  • 24 juli, 18 september en 16 oktober: 14.00 – 15.30 uur

Lammetjesdag

Op dezelfde zondag is het lammetjesdag in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op deze middag worden de ooien en hun lammetjes na twee en een halve maand weer herenigd met hun kudde in de kraal aan de Waterleidingweg in Overveen.

Apart

De ooien zijn de afgelopen maanden apart gehouden van de kudde, zodat de lammetjes in alle rust geboren konden worden. De hereniging krijgt een feestelijk karakter waar ook de herder van de kudden een hoofdrol in speelt. De bezoeker krijgt beschuit met muisjes en kinderen krijgen een plukje wol en een kleurplaat cadeau, omdat se schapen nog niet zijn geschoren. Dat gebeurt pas in juni. De kraal is te bereiken via een mooie wandelroute vanaf het bezoekerscentrum. Parkeren kan tegen betaling op de parkeerplaats van het Koevlak.

Cookieinstellingen