IVN houdt excursie over zeedorpenlandschap

Foto: PR IVN Zuid-Kennemerland

Op donderdag 2 juni organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een excursie over het zeedorpenlandschap door de duinen van het Kostverlorenpark in Zandvoort. Deelnemers aan deze excursie krijgen op die manier een beeld van de Zandvoortse geschiedenis.

Zeedorpenlandschap

Het ontstaan van het zeedorpenlandschap gaat al eeuwen terug en komt bij de allereerste inwoners van Zandvoort. Zij hebben hun stempel gedrukt op het omringende duinlandschap. Door hun leefwijze die honderden jaren terug gaat, is op die manier het zeedorpenlandschap ontstaan. Het is een landschap dat zich heeft kunnen ontwikkelen door kleinschalige menselijke activiteiten in het duin.

Kostverlorenpark

Een onderdeel van het zeedorpenlandschap is het Kostverlorenpark. Volgens het IVN is er in dit gedeelte van Zandvoort veel te vinden op het gebied van flora. Het natuurgebied heeft een rijke historie. Het is een terrein van ongeveer 15 hectare centraal en beschut gelegen in de duinen ten oosten van Zandvoort.

Atlantikwall

In de recente geschiedenis van het Kostverlorenpark vormt dit deel van Zandvoort rond 1942 een onderdeel van de Atlantikwall. In het park bouwt de Duitse bezetter in die periode een complex voor het onderbrengen van een compagnie van ongeveer 150 soldaten. Na de oorlog zijn deze bunkers verbouwd tot zomerhuisjes en tot op de dag van vandaag worden deze huisjes verhuurd. Het duingebied is een particulier terrein en is opengesteld voor het publiek.

Vee

Vroege inwoners hebben in het zeedorpenlandschap schapen en geiten gehouden. Soms houden de bewoners in die periode ook een koe in de duinen. De vroege inwoners van Zandvoort benutten de mest van het vee zorgvuldig op de akkers en in de tuintjes. Zo zijn ook de duinvalleien ontstaan die toen nog veel natter zijn geweest dan nu.

Bodem

Door betreding van mens en dier is ook de bodem beïnvloed. Door al deze handelingen verandert het duin van samenstelling. Zo heeft Zandvoort nieuwe soorten planten gekregen in de duinen. Het blijkt dat een aantal soorten planten sterk gebonden zijn aan de duinen in de omgeving van zeedorpen. Dat zijn vooral bijzondere soorten als oorsilene, kegelsilene, nachtsilene en wondklaver.

Informatie

Vertrek om 19.00 uur ingang Kostverlorenpark, Quarles van Uffordlaan 1, Zandvoort. Deelname is gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig. Informatie bij Meins van der Wal, 023-5382839. Of kijk op www.ivn.nl/zuidkennemerland

Cookieinstellingen