Column van de dag: Boek over Wim Loos in aantocht

Foto: WimLoosCollection

Deze week hoor ik dat er een boek over Wim Loos gaat verschijnen. Voor veel Zandvoorters is de naam Wim Loos haast magisch. Hij is één van de talenten uit de school van Rob Slotemaker. Waarom dat zo is, probeer ik met een eigen herinnering uit te leggen. Het boek dat later dit jaar gaat verschijnen is geschreven door Rob Petersen, Gerrie Hoekstra en Olof van Joolen en heeft als titel: ‘Wim Loos, de onvervulde belofte van een natuurtalent’.

Autosportverslaggever

In 2002 ben ik samen met Willem van Densen actief als autosportverslaggever. De muziek heeft dan al mijn belangstelling, maar de autosport wint het op dat moment nog. Wat de aanleiding is geweest om te komen tot een soort van documentaire op de radio over Wim Loos weet ik niet precies. Ik denk dat het te maken heeft dat de talentvolle autocoureur die Zandvoort heeft voortgebracht in de vergetelheid dreigt te raken. Om erachter te komen wie wat weet over Wim Loos informeer ik eerst bij Rob Petersen, die dan nog actief is als circuitcommentator op het Zandvoortse circuit.

Van het één komt het ander

Van het één komt het ander als Willem en ik via Rob te horen krijgen dat Hans Koster één van de coureurs is geweest waar Loos ooit tegen heeft gereden. Op dat moment schrijf ik voor het team van de Haagsche Olifant waar Marc Koster deel van uit maakt. Zonder het te weten informeer ik bij hem waar ik een voormalige BMW dealer uit Hilversum kan vinden. Ik hoef niet lang te zoeken, want Koster zegt: ,,Dat is mijn vader”. Niet veel later zitten we in ’t Gooi waar Hans Koster op dat moment woont. Hij wil wel wat vertellen over zijn periode met Loos.

Bezoek

Het bezoek aan Koster senior kent ook een emotioneel moment. Koster raakt geëmotioneerd als het tragische ongeval van Wim Loos naar boven komt. De meervoudig toerwagenkampioen van Nederland vindt het onrechtvaardig dat het zo heeft moeten lopen in die zo dramatisch verlopen 24 uur van Spa Francorchamps van 1967 waar Wim Loos het leven verloor. Het duurt tot 2004 als dan ook echt de documentaire op ZFM Zandvoort wordt uitgezonden. Het merendeel wordt door Hans Koster verteld.

Wim Loos in actie met de BMW in 1965

Verhalenverteller

Tijdens de opname in Hotel Hoogland ontpopt Koster zich tot een fantastische verhalenverteller. In de uitzending vertelt Koster wat er bij lange afstandsraces wel eens gebeurd. Het is voor een coureur in die periode soms lastig om even tijdens die lange races een plasje te doen. Wat is de oplossing? Een condoom. Zo heeft menig coureur en dus ook Slotemaker en Loos de condoom gevuld met hun plas. Bij een stop in de pits voor bijvoorbeeld extra brandstof, hebben de monteurs iets warms in de handen gekregen. Later blijkt wel wat de inhoud is geweest. Het levert de nodige hilariteit op tijdens die opname.

Boek

Na de documentaire die wij hebben uitgezonden volgt dan nu het boek. Ruim vijftig jaar na de dood van Wim Loos hebben Petersen, Hoekstra en Van Joolen een biografie gemaakt over de man die in drie jaar tijd heeft laten zien, waartoe hij allemaal in staat is geweest. Een opvallend detail. Zowel Wim Loos als Jan Lammers zijn op dezelfde dag geboren. Op 2 juni. Loos in 1946 en Lammers in 1956. Nog één overeenkomst. Zowel de ouders van Loos als Lammers hebben aan een Zandvoorts plantsoen gewoond. Het zijn van die trivialiteiten die het zo bijzonder maken.

Cookieinstellingen