Column van de dag: Droeftoeters en Azijnpissers

Familie Racedag driven by Max Verstappen
Foto: Essay Produkties, Chris Schotanus

Ik wil het hebben over droeftoeters en azijnpissers. Afgelopen week hebben bevriende Assen supporters mij een link gestuurd, waarop Johan Derksen nog maar eens uithaalt naar het Circuit Zandvoort en Prins Bernhard jr. Dan is er nog een bewonersplatform Rust bij de Kust in Haarlem West die met Karel van Broekhoven direct al in beweging komen als er ook maar een grasmaaier is te horen op hetzelfde circuit.

(tekst: Jaap Koper)

Derksen

Allereerst Derksen. Als ik de man beluister, heeft hij in ieder geval rechts populistisch denkend Nederland mee. Behalve als het om het Circuit Zandvoort gaat. Dan weet ik van deze categorie mensen in Zandvoort dat ze Derksen ook liever zien gaan dan komen. Derksen vindt Zandvoort een keten junkfoodtenten vol met goud behangen patsertjes. Jammer joh, dan moet je nog maar eens mijn stukje over ‘Pizza Banana’ nog maar eens lezen.

Betoog

In het begin van zijn betoog zegt Derksen dat het Assense circuit goed is. ,,Ze hebben 35 miljoen geïnvesteerd in het circuit. Daar hebben ze de tribunes al staan”, zegt Derksen letterlijk in de uitzending van Veronica Inside. ,,Ze hebben het financieel rond. Ze houden hun eigen broek op. Ze hoeven niet vijf miljoen in Den Haag te vragen”, zegt Derksen.

Droom

Nou dan help ik deze azijnpisser even uit de droom. In 2016 reserveert de provincie Drenthe een subsidie van vier miljoen voor het TT Circuit Assen. In 2017 heeft Assen nog een subsidie gekregen van enkele miljoenen voor de infrastructuur. Met dank aan de gemeente Assen die de belastingbetaler daarmee opzadelt. Ook de 35 miljoen waarmee het Drentse circuit is opgeknapt, zit voor een deel publiek geld in. Toegegeven…De samenwerking tussen private en publieke sector is daar een stuk beter.

Droefteoeters

Dan de droeftoeters in Haarlem West, Bloemendaal en Heemstede. Ik heb een zus die niet echt op haar mond is gevallen. Sinds kort doet ze iets om haar conditie beter op peil te brengen en doet dat in Bloemendaal. Onvermijdelijk is dan ineens een gesprek te beginnen over het Circuit Zandvoort. Dan moet je net een sportende Zandvoorter hebben in Bloemendaal.

Geaffecteerde stem

,,Het is wat met die Formule 1 in Zandvoort. Het is toch erg?”, vraagt de mevrouw met een wat geaffecteerde stem. ,,Oh gaat het over het circuit?”, vraagt mijn zus. ,,Ja”, zegt de mevrouw weer. ,,Nou dan zijn jullie een stel zeurpieten, want jullie beginnen al te mekkeren als er ook maar één zonnestraal door de wolken heen breekt”, zegt mijn zus.

Dialoog ontaardt in discussie

De dialoog ontaardt in een discussie. Als de zure vrouw uit Bloemendaal aan mijn zus vraagt waar wij Zandvoorters last van hebben, dan zijn het de Bloemendaalse strandfeesten. ,,In welke gemeente vindt dat dan plaats?”, vraagt mijn zus. Het antwoord blijft uit. Ja het wordt stil op het Loo als je de Bloemendaler en Heemstedenaar zelf even aanspreekt op hun zwembad die ze tijdens de zomermaanden even vullen, laten leeglopen en opnieuw vullen. Hoe milieubelastend is dat dan wel niet ten opzichte van twintig ronkende Formule 1 wagens?

Maandagmorgen

Nee met zijn allen op maandagmorgen met je auto over de Heemsteedse Dreef rijden, chagrijnig voor je uitkijken en op weg zijn naar een bedrijventerrein Beukenhorst in Hoofddorp. En vooral die motoren laten draaien voor de verkeerslichten op de Dreef. Nee dat is lekker. Ook ik wil duurzaamheid en een prima klimaat, maar houdt op als het gaat om drie dagen Formule 1 in Zandvoort. Vergeet Tata Steel maar even die elke dag loopt te roeten, ten opzichte van het verkeer wat alleen maar op een zomerse dag naar de kust trekt.

Azijnpissers

Dat is wat ik heb op zowel de droeftoeters en azijnpissers  aan de linkerkant van het politieke spectrum als ook aan de rechterkant. Ik ga liever van het Hollandse spreekwoord uit: ,,Wat gij niet wil wat u geschied, doet dat ook een ander niet”. Gewoon even je gezonde verstand gebruiken en dan stop ik met een boze column aan het adres van een roeptoeterende voetbalanalist bij Veronica Inside tot een grachtengordel yup die Amsterdam is ontvlucht en naar Bloemendaal, Aerdenhout of Heemstede is getrokken, omdat die een huis in Bergen aan Zee niet kan betalen.

Hoofdfoto: Essay produkties, Chris Schotanus.

'

Reacties

article
12025
Droeftoeters en Azijnpissers
Ik wil het hebben over droeftoeters en azijnpissers. Afgelopen week hebben bevriende Assen supporters mij
https://zandvoort.nieuws.nl/algemeen/12025/column-van-de-dag-droeftoeters-en-azijnpissers/
2019-03-13T13:25:10+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/06/13173950/Persbericht-Familie-Racedagen-driven-by-Max-Verstappen-Essay1.jpg
azijnpssiers, Circuit Zandvoort, droeftoeters, Formule 1
Algemeen