Column van de dag: Schreeuwdemocratie en het eigen gelijk

Foto: Jaap Koper

Een ronkend stuk over de schreeuwdemocratie en het eigen gelijk. Daar is alle reden toe na de verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezingen bij de waterschappen.

(tekst: Jaap Koper)

Grote zege

In Zandvoort heeft het Forum voor Democratie een grote zege geboekt. Daar zijn de aanhangers en de stemmers op het Forum terecht blij mee. Ik ben iets meer terughoudend. Voordat Jan en alleman dat ik een linkse huilbaby ben, of dat ik een rechtse narcistische en zelfingenomen klootzak ben, neem ik wel het één en ander onder de loep. Ik moet dit stuk schrijven, omdat er wel wat op het spel staat. Dat zijn enkele grondwettelijke vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting als de vrijheid van drukpers.

Wegzetten

Op één van mijn vrienden bij de sociale media lees ik het verhaal van Eve. Vooral deze tekst raakt mij eigenlijk het meest. De wanhoop is er bijna in af te lezen als ik dit lees: ,,Zet de andere kiezer weg als dom, racistisch en onwetend. Verdeel en heers. Jammer dat zovelen te dom zijn om het in te zien”, schrijft de onbekende Eve. Ik weet niet wie het is. Misschien werkt ze in de zorg of is het een horecavrouw die dagelijks hoort welke problemen de man of vrouw in de straat hebben. Het is in mijn ogen de ergste fout die hooghartige politici vanuit het midden maken. Je heet Thierry Baudet en biedt met je partij een luisterend oor. Dan vind ik het niet vreemd dat veel mensen met hun frustraties daar hun heil zoeken. Ik zal bijna zeggen: ‘Terecht’

Schreeuwdemocratie

Het brengt mij tot het begrip schreeuwdemocratie. Ik heb mij deze laatste dagen gestoord aan sommige aanhangers van diezelfde Forum voor Democratie. Reden is de overwinningsspeech van Baudet. Na ongeveer twee minuten begint het al, als Baudet begint over de ondermijning door universiteiten, gesubsidieerde kunstenaars en…journalisten. Wacht even….Dat ben ik ook, hoewel ik ook door publiceer, zoals ik dat eerder heb gedaan met een column van Reva Beek over haar dag tijdens de Klimaatmars in Amsterdam. Een flink deel van Zandvoort schiet mij af. Een broer van een lokale journalist hier, zegt dat ik beter moet gaan screenen. Voor wat? Om alleen maar artikelen te plaatsen die juist dat deel wil lezen? Denk het even niet.

Vrijheid

Dat heet vrijheid van drukpers en is verankerd in de grondwet. Hij bepaalt voor mij niet wat ik moet gaan plaatsen en wat hij persé bij mij wil lezen. We zitten niet in de vrijstaat van Recep Tayyip Erdoğan. Dit is Nederland en niet één of andere bananenrepubliek waar het recht van de sterkste geldt. Juist dat heen en weer geschreeuw en overtuigd zijn van het eigen gelijk stoort mij. Prima dat Baudet zich uitspreekt tegen het klimaat, maar geef die ander de ruimte als hij of zij een andere mening heeft. De mensen die aan die mars hebben meegedaan zijn oprecht ergens bezorgd over en stempel ze niet als klimaatdrammers of linksmenschen. Dat neemt niet weg, dat onder de aanhangers bij het Forum eenzelfde groep is die juist op deze partij hebben gestemd. Ook zij zijn bezorgd.

Sociale stelsel

Uit het verhaal van Eve. Ze schrijft dat de meerderheid gewoon wil dat het sociale stelsel wordt hersteld. ,,Die vinden de EU een prima initiatief op vlakken waar samenwerking ook iets oplevert, in plaats van dat er bakken met geld gaan naar een soort onaantastbare superregering in Brussel. Die willen fatsoenlijke zorg. En betaalbare huisvesting. Geen marktwerking in sectoren waar marktwerking niks te zoeken heeft en niets oplevert. Dat werken iets oplevert en niet dat alle kosten weer harder stijgen dan de lonen”, schrijft Eve. Ik val haar bij, want wie verzint het om de BTW van 6 procent naar 9 procent op je dagelijkse boodschappen te verhogen? En oh ja…De cijfers van het Planbureau van de Leefomgeving over de energierekening is iets niet waar je je zorgen over moet maken. Dus fijne politici in Den Haag: ,,Willen jullie dat Eve duidelijk maken?”. Het klinkt zoals Rijk de Gooijer ooit in het Reaal spotje heeft gezegd: ,,Foutje bedankt”

Zorgen

Zorgen maak ik mij met een flink deel van de Zandvoorters wel. Het is een verharding. Het dorp is bijna verdeeld. 66 procent die niet op Baudet hebben gestemd, 24 procent die dat wel hebben gedaan en voor het gemak laat ik de 10 procent van de PVV en het handje vol stemmers van een beDENKelijke club buiten beschouwing. Ik behoor tot de 66 procent van Zandvoort die niet op het Forum heeft gestemd. Mag ik dat doen? Ja, want ik heb ook recht om te stemmen en ik heb ook een mening. Als je democratisch bent ingesteld, begrijp ik de aanhangers en voorstemmers van het Forum wel en doe ik ook een poging om die te begrijpen. Alleen vind ik dit dan ook opmerkelijk als ik Theo Hiddema van Forum voor Democratie zijn mening hoor over de Eerste Kamer. Raar vind ik het dan wel als je net met dertien mensen die kamer binnenkomt.

Verliezen

Waar partijen winnen, zijn er ook partijen die verliezen. Je hebt dan ook slechte verliezers zoals een dwaas uit Utrecht die iets over Volkert tweet. Laat ik daar over ook duidelijk zijn. Ik heb de kans niet gekregen om Pim Fortuyn te beoordelen over zijn ideeën, omdat er iemand kennelijk in 2002 het nodig heeft moeten vinden om de man neer te schieten. Ik ziet niet te wachten op dit soort toestanden en wil gewoon mijn mening kunnen geven op iemand die in zijn of haar uitspraken een mening verkondigd. Dan is er nog Freek de Jonge die tijdens de opening van het Boekenbal is opgestaan om iets te zeggen over de overwinningsspeech van Baudet. In mijn ogen komen Mick Boskamp en Willem Schouten van Mannenzaken nog het meest dichtbij hun analyse over de beweegredenen van de cabaretier. Slecht verliezer of niet, ook hij maakt zich zorgen.

Ziekmakend

Wat ik ronduit ziekmakend vind, is dan dat tijdens een anti-racisme demonstratie weer een doodsbedreiging komt aan het adres van Baudet. Zo komen we nergens in dit land en gaan we weer terug naar de situatie met Fortuyn. De beelden zijn veelzeggend evenals de melding door onder meer Het Parool en De Telegraaf die melding maken van deze bedreiging. In een land waar de vrijheid van meningsuiting geldt, geldt dat voor iedereen ook al ben je het er mee eens of oneens en is in mijn ogen een doodsbedreiging aan het adres van welke politicus of politica dan ook uit den boze.

Uitspraak

Als laatste kom ik nog terug op de uitspraak van Baudet dat dit land wordt ondermijnd door onder meer journalisten. Het blijft in mijn ogen een aanval op alle journalisten in dit land. Of je nu als journalist bij rechts georiënteerde media zit zoals WNL, De Telegraaf, Elesevier of de kleine Dagelijkse Standaard en The Post Online tot de Volkskrant, Trouw en De Wereld Draait Door, elke journalist probeert zijn werk goed te doen. Er zijn er zelfs letterlijk journalisten in de woestijn door IS een kopje kleiner gemaakt. Dat zijn mensen die hun leven wagen om de verhalen te kunnen vertellen.

Trainingsdag onderzoeksjournalisten

Afgelopen week ben ik op een trainingsdag geweest voor onderzoeksjournalisten. Die dag is georganiseerd door de Vlaamse en Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Het verhaal wat mij het meest heeft getroffen, is wat Hilde van der Kaa heeft verteld. Als hoofdredacteur van BN De Stem vertelt zij dat bijna een kwart van de journalisten zich soms beperkt voelt in de uitoefening van hun vak. Daar zitten ook de dreigementen in. Met zo’n uitspraak van Baudet zet je in mijn ogen de boel op scherp. We zijn ervoor om onder meer Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Jesse Klaver en Henk Krol stevig te bevragen. Dat geldt ook voor Thierry Baudet of hij dat nu leuk vindt of niet.

'

Reacties

article
12173
Schreeuwdemocratie en het eigen gelijk
Een ronkend stuk over de schreeuwdemocratie en het eigen gelijk. Daar is alle reden toe
https://zandvoort.nieuws.nl/algemeen/12173/column-van-de-dag-schreeuwdemocratie-en-het-eigen-gelijk/
2019-03-23T18:23:35+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/03/23181015/Binnenhof-foto-Jaap-Koper.jpg
Forum voor Democratie, Freek de Jonge, Mick Boskamp, schreeuwdemocratie, Thierry Baudet
Algemeen