Pippi Langkous is jarig! Lange leve Victualia Rolgordijna Kruizemuntina Efraïmsdochter Langkous

Foto: Youtube - screenshot

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 60 jaar mee terug in de tijd, naar 4 mei 1959. Op die dag wordt in het Zweedse plaatsje Kisa Inger Nilsson geboren, beter bekend als Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemuntina Efraïmsdochter Langkous, roepnaam Pippi. Gedurende 2 jaar speelde Inger de roodharige, brutale en eigengereide Pippi, en raakte dat imago nooit meer kwijt.

Voorbeelden

Er zijn volop voorbeelden van acteurs met hetzelfde probleem: een rol in een televisieserie die zó succesvol is dat de acteur er nooit meer vanaf komt. Het is gebeurd met Joop Doderer (Swiebertje), met Cor Witschge (Pipo de Clown) en dus ook met Inger Nilsson. Vanaf haar negende speelt zij gedurende 4 jaar de rol van Pippi in een televisieserie (1969-1973) en in vier films. Hierin zet zij een Pippi Langkous neer, zoals de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren het heeft bedoeld: vrijgevochten, brutaal en ongemanierd. Gewoon de vleesgeworden anarchie in zakformaat maar wel met een gouden hart.

Grote glimlach

Met haar grote glimlach, vrolijke ogen, sproeten en stijve rode vlechten verovert Inger Nilsson als Pippi  wereldwijd de harten van zowel de televisiekijkende kinderen als die van hun ouders. Natuurlijk is dat niet puur aan Inger Nilsson te danken.

Het verhaal
Allereerst is daar natuurlijk het verhaal van Astrid Lindgren. Het verhaal over een meisje dat helemaal kan doen waar ze zelf zin in heeft. Ze woont zonder haar ouders in een groot kleurrijk huis, Villa Kakelbont, samen met haar paard Witje en haar aapje Meneer Nilsson. Pippi’s moeder woont in de hemel en haar vader is piraat, en is dus ook nooit thuis.

Geldproblemen

En geldproblemen heeft ze ook niet, want ze heeft een kist vol goudstukken, waarmee ze de hele snoepwinkel leeg koopt. Verder beschikt ze over superkrachten en kan met één hand een paard optillen en ze kan ook nog vliegen. Verder heeft ze een hekel aan boeven die haar geld willen stelen en mensen die haar met alle geweld naar school willen krijgen.

Schrijven voor ziek dochtertje

De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren bedenkt het eerste verhaal van Pippi Langkous als haar dochter ziek op bed ligt en haar vraagt een verhaaltje te vertellen. Enkele jaren later schrijft Lindgren al haar Pippi-verhaaltjes op en geeft het boekje als verjaardagscadeau aan haar dochter. Uiteindelijk vindt ze in 1945, na eerdere afwijzingen, een uitgever die bereid is haar Pippi-werk te publiceren. Het is het begin van een groot succes, dat tot de dag van vandaag aanhoudt.

49 talen

In totaal schrijft Astrid Lindgren drie romans en een serie korte verhalen en liedjesbundels van Pippi die wereldwijd in 49 talen zijn uitgegeven. Ook schrijft ze twee toneelstukken rond haar roodharige creatie. Verder verschijnen er aan het eind van de zestiger jaren 6 stripalbums. De eerste (zwartwit) film van Pippi Langkous dateert van 1950. En uiteindelijk gaat in 1969 de legendarische serie van start met Inger Nilsson in de hoofdrol en naast haar Maria Persson en Pär Sundberg als haar vriendjes Annika en Tommy. Het drietal wordt gekozen uit maar liefst 8000 kinderen die voor een auditie waren opgetrommeld.

Geen geld voor kind-sterren

Ondanks het weergaloze en ook nog steeds voortdurende succes van de serie hebben de drie kinderen van weleer weinig financieel gewin kunnen halen uit hun jeugdige acteerprestaties, doordat het in Zweden in die tijd verboden is om kinderen uit te betalen. Ook later is er voor geen van drieën een lucratieve loopbaan als acteur/actrice weggelegd. Inger Nilsson probeert het nog wel. Zo speelt ze wat kleinere rollen in Zweedse theaters en in twee televisieseries en een speelfilm. Maar haar echte succes blijft toch beperkt tot de films waarin zij “gewoon” Pippi speelt. Uiteindelijk is ze gaan werken als medisch secretaresse in Stockholm. En ook dat kan zijn voordelen hebben: Wellicht krijgt ze personeelskorting op ‘vier liter meducijn’’.

Tommy en Annika

Voor Maria Persson (Annika) speelt eigenlijk hetzelfde als voor Inger Nilsson. Ook aan haar kleeft de rol van Annika zo nadrukkelijk, dat zij hierdoor geen nieuwe rollen krijgt aangeboden. Uiteindelijk besluit ze een opleiding tot verpleegster te volgen en verhuist naar Mallorca waar zij werkzaam is in de ouderenzorg en samenwoont met haar zoon. Pär Sundberg (Tommy) is de enige van de drie die meteen na de opnames van de Pippi-films besluit om met acteren te stoppen. Hij is gaan studeren en heeft zijn geluk in de zakenwereld gezocht.

Inger Nilsson blijkt onvervangbaar als Pippi

Inmiddels zijn er bijna 50 jaar verstreken na de serie met Inger Nilsson. Hoogste tijd voor een remake, zal je zeggen. Maar net zoals de rol van Pippi kleeft aan Inger Nilsson, zo kleeft Inger Nilsson aan Pippi. Slechts eenmaal in die halve eeuw durft een regisseur het aan om een nieuwe Pippi Langkousfilm te maken met een andere actrice. Het is de Engelse regisseur Ken Annakin die met de Amerikaanse actrice Tamy Erin in 1988 hoopt een succesvolle filmversie te maken van de succesvolle Zweedse serie. De film brengt echter weinig succes en slechts nominaties voor de Stinkers Bad Movie Awards (slechtse film) en de Golden Raspberry Award (slechtste actrice). En zo kan het zijn dat na bijna 5 decennia  Inger Nilsson nog steeds de enige echte Pippi is… de Pippi zoals Astrid Lindgren het heeft bedoeld.