Column van de Dag: Op zee met de redboot

Foto: Jaap Koper

De redboot zoals de de boot van de KNRM Zandvoort door veel Zandvoorters wordt genoemd heeft bij de Reddingbootdag een hoofdrol vervult. Op tal van KNRM stations is deze dag gehouden en dan hoofdzakelijk voor de donateurs.

(Tekst: Jaap Koper)

Geschiedenis

Het is alleen de grote foto die bij het boothuis te zien is en waarop tal van mensen die aan de KNRM Zandvoort zijn verbonden. Voor mij zijn mannen als August en zoon Guus van de Mije, Arie Vermaat, Vader en beide zoenen van der Ploeg, Tom Looijer, Dick Draijer en ga zo maar door de mannen die dat werk ademen. Ze staan er zowat mee op en gaan er evenzo mee naar bed. Het is een deel van hun leven en dat al bijna hun leven lang. August van der Mije leeft overigens al bijna vier jaar niet meer, maar ik weet dat de man daar een verleden heeft liggen.

Boothuis

Dat komt omdat ik als vrijwilliger van Pluspunt met de voormalige KNRM’er wel eens rondje heb gemaakt en steevast langs het boothuis aan de Thorbeckestraat zijn gekomen. In die dagen heeft Van der Mije senior wel eens gehoopt dat hij even zijn hoofd om het hoekje kan steken om iets te zien van het hedendaagse KNRM werk. Naast het feit dat hij bij de Zandvoortse Reddingsbrigade heeft gezeten, is dit ook een onderdeel van zijn leven geweest.

Bij het Boothuis aan de Thorbeckestraat

Donateur

Elke donateur wordt bij de KNRM Zandvoort zowat op handen gedragen. Zo ook met het nalatenschap van Annie Poulisse. Als blijkt dat er een substantieel bedrag is nagelaten, mag de KNRM Zandvoort daar grotendeels de huidige ‘redboot’ van betalen.

 

Moderne informatiepanelen over het werk en de geschiedenis van de KNRM Zandvoort

Mooi gezicht

Het is voor mij altijd een mooi gezicht als ik die boot op een kalme en soms ook ruige Noordzee kan zien. Het hoort bij dit dorp. Zandvoort heeft dan weliswaar geen haven maar wel een redboot voor als het echt mis gaat op die soms onvoorspelbare Noordzee. Vraag dat maar aan de Zandvoortse muzikant Ruud Houweling die over de wreedheid van het Zandvoortse water de song ‘Night Falls On The Town’ heeft gemaakt.

Artikel

Bij het maken van het gewone nieuwsartikel maak ik een praatje met de mens achter het werk. Zo sta ik te praten met aankomend opstapper Pieter Versteege. Ineens herken ik hem, want in een grijs verleden heb ik de krant bij zijn ouders bezorgd en met zijn oudere broer op het Sancta Maria een jaar op school gezeten. Zijn motief om dit te gaan doen, heeft alles te maken om iets terug te doen voor Zandvoort en vindt een mooie manier om dat te doen.

Rondlopen

Bij het rondlopen op het strand, sta ik ook voor de plek waar de KNRM Zandvoort reddingvesten uitdeelt voor donateurs die met de Annie Poulisse mee willen. Voor dat ik het weet, heb ik ook al zo’n ding aan en zie ik voor mij Sebastiaan Visser en Hein Schrama al een beetje glimlachen. Visser en Schrama zijn inmiddels ook onderdeel van de KNRM Zandvoort.

Uitleg

Na de uitleg van Jurriaan van der Prijt over hoe wij ons het beste kunnen gedragen op de boot, wordt de Annie Poulisse te water gelaten. Ik zit naast Hein en het scheelt een hoop dat ik die vrij goed ken. Op het moment dat ik met de redboot het ruime sop heb gekozen, krijg je ook weer een beeld hoe mooi je eigen badplaats kan zijn. Vanaf de zee is dat perspectief anders.

Bijzonders

Als het tochtje erop zit, slik ik wat weg, want het blijft iets bijzonders in dit dorp. Mensen die zich inzetten om hun medemens in nood op zee te helpen. Wie meer wil weten kan het beste kijken op Facebook waar de KNRM Zandvoort een eigen pagina heeft. Ook na 11 mei is de KNRM altijd op zoek naar mensen die dit werk leuk en mooi vinden om te doen.

'
article
12865
Op zee met de redboot
De redboot zoals de de boot van de KNRM Zandvoort door veel Zandvoorters wordt genoemd
https://zandvoort.nieuws.nl/algemeen/12865/column-van-de-dag-op-zee-met-de-redboot/
2019-05-12T10:00:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/05/11141411/Annie-Poulisse-komt-op-strand-2-Jaap-Koper.jpg
Annie Poulisse, Hein Schrama, KNRM Zandvoort, redboot
Algemeen