Column van de Dag: De leukste rotdag in mijn leven

Foto: Jaap Koper

Dinsdag 14 mei 2019 is misschien wel ‘de leukste rotdag’ in mijn leven als redacteur, programmamaker bij ZFM Zandvoort en postbezorger. Het begint al op maandagavond als de programmaleider van ZFM Zandvoort aan de telefoon hangt en vraagt of ik bij de officiële aankondiging voor de Heineken Dutch Grand Prix 2020 kan zijn en het eindigt met een vroege nachtrust.

(tekst: Jaap Koper)

Sociaal Domein

Naast alle bezigheden ben ik ook lid van de Adviesraad Sociaal Domein Zandvoort. De vergadering op maandagavond eindigt vroeg en ik zie een gemiste oproep van mijn programmaleider bij ZFM Zandvoort. Ik bel die nog terug rond een uur of tien en vraag wat ik kan betekenen. De vraag is simpel of ik bij de aankondiging van de Formule 1 op Zandvoort in 2020 kan zijn. Ik vertel hem dat ik eerst mijn plicht als postbezorger moet vervullen en dat ik daarna wel naar het Circuit Zandvoort kan. Alleen de mail om mij aan te melden ontbreekt. Vanaf 9.30 kan ik mij al melden bij de Paddock Club aan de binnenkant van de Tarzanbocht.

Smartphone

Die mail zie ik pas op mijn smartphone verschijnen als ik in bed lig. ,,Ja dag. Morgen is er weer een dag”, denk ik nog. Die mail loopt niet weg. Ik moet mij aanmelden via een mailadres en ik moet een pas hebben van de NVJ of NSP. Dan pas kan ik een accreditatie krijgen. ,, We zien wel”, denk ik. De dinsdagmorgen is het eerst de post rondbrengen en ik begin vroeg. Rond 7.30 begin ik. Als een soort Sven Kramer, merk ik dat ik het schema van 9.30 ga halen om mij fysiek aan te melden op het circuit, alleen die toelatingseisen: ‘Een pas van de NVJ of NSP’.

Onderweg naar het circuit

Op de weg naar het Zandvoortse circuit heb ik al de programmaleider aan de telefoon. ,,Geen probleem. Je kunt er gewoon doorheen. Ik heb het geregeld met het Circuit Zandvoort”, zegt ie nog doodleuk. De eerste horde doemt al voor mij op: ‘De beveiliging’. Voor de tunnel naar het rennerskwartier staan twee plichtsgetrouwe beveiligers die op hun lijstje kijken en mijn naam er niet op zien staan. Dat terwijl een Zandvoortse collega er gewoon doorheen komt. Als ik bel met Kees Koning van het circuit en ik met steeds meer ergernis vertel dat ik er niet in kom, gaat Kees daar achter aan. Ik neem wat afstand van de beveiligers want een rood aangelopen redacteur/programmamaker voor beveiligers is als een rode lap voor een stier

Beveiliging

De dienstdoende beveiliger noemt mijn naam en kan door. Daarna ondervind ik weinig problemen en sta ik binnen in de Paddock Club, waar natuurlijk de bekende mensen uit de media rondlopen. Van Olav Moll tot Martijn Bink van de NOS. Het duurt nog even en ik merk dat ik te weinig stroom op mijn smartphone heb. Dat terwijl ook de mensen in de studio van ZFM Zandvoort lichtelijk nerveus beginnen te worden. In een wat opgewonden staat vertel ik nog wat, maar echt uit de verf komt het niet. De opname spullen voor de interviews heb ik bij mij.

Motoren

Als ik in de Paddock Club plaats neem zie ik de ene motor na de andere door de Tarzanbocht heen schieten. ,,Dit is toch de aankondiging voor de Formule 1 op Zandvoort en toch niet dat de TT naar Zandvoort gaat komen?”. Het blijkt om een Belgisch motorevenement te gaan, want  de schoorsteen moet ook op het Circuit Zandvoort roken. Het doet het immers zonder subsidie van de overheid en moet de eigen investeringen doen.+9

Motoren die de TT van Zandvoort aankondigen?

Whats App

Als ik ook een bericht op Whats App binnenkrijg van collega Wim Meijer die er niet doorheen komt, kan ik niets terug doen, omdat ik energie moet uitsparen. ,,Komt later wel”, denk ik. De officiële aankondiging is een onderhoudend geheel met een enorm blije Jan Lammers. Na het maken van de foto met de ondertekening, volgens de interviews. Ik neem er een flink aantal af voor ZFM Zandvoort, want die zijn bruikbaar voor de Jumbo Racedagen. Daarna volgt nog één keer een telefonische bijdrage voor de lokale omroep.

Jan Lammers en Chase Carey van Liberty Media met de ondertekening voor het akkoord van de Formule 1 naar Zandvoort

Schrijvende pers

Op aanwijzingen van communicatie man Jack de Vries (jawel…de voormalige spin doctor van Jan Peter Balkenende), verzamelt de schrijvende pers zich om Jan Lammers en waar ik als laatste sta te wachten voor een kort interview. Tijdens het interview struikelt iemand op het podium waar de fotografen en cameramensen hebben gestaan. Lammers kijkt even in die richting en mompelt: ,,Buitenkant paal”. Als laatste voor het podium waar de presentatie is verzorgd, neem ik het interview met Lammers af.

Plicht

Volgende plicht is dan alweer aangebroken. Het rondbrengen van de plaatselijke ‘Heemsteedse Courant’ in Bentveld. Bij de ingang van het circuit tref ik Wim aan en vertel hem, waarom het allemaal anders is gelopen dan normaal. Daarna gaat alles allemaal nog prima en aan het eind van die rit doe ik het thuis af met een boterhammetje en wat rode druiven omdat ik daar trek in heb. Tussendoor heb ik ook nog wat gegeten, als ik merk dat Nick Hersevoort van Nieuws nl in een mail laat weten of het nieuws mij is ontgaan over de Formule 1. Van Kees Koning heb ik de tip gekregen om toch rustig te blijven. Even de puf vinden om ook Nick een antwoord te geven.

Beroerd

Bij het laatste gedeelte van de mail voel ik mij ineens niet lekker. Ik raffel de mail nog af met grotendeels dit verhaal aan Nick. De spanning en de hectiek is mij denk ik iets te veel geworden, waar verschillende mensen wat van mij willen en waarbij ik ook nog het nodige moet leveren. Helden voor Nieuws nl zijn Elke Lausberg en Wim Meijer. Op Facebook deel ik mijn status over het beroerd voelen. De meest leuke is van columnist Mick Boskamp: ‘Gaat het weer een beetje, mijnheer Dröge?” Verwijzend naar een programma ‘Glamourland’ wat Gert-Jan Dröge voor de AVRO heeft gemaakt. Ja Mick het gaat wel weer. Tot zover de leukste rotdag van mijn leven

'

Reacties

article
12990
De leukste rotdag in mijn leven
Dinsdag 14 mei 2019 is misschien wel ‘de leukste rotdag’ in mijn leven als redacteur,
https://zandvoort.nieuws.nl/algemeen/12990/column-van-de-dag-de-leukste-rotdag-in-mijn-leven/
2019-05-15T12:45:42+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/05/15124226/Bekendmaking-Formule-1-op-Zandvoort-1-Jaap-Koper.jpg
Circuit Zandvoort, Formule 1, Jan Lammers, rotdag, ZFM Zandvoort
Algemeen