Verhaal van de dag: De hart en ziel van Rick James

Het Verhaal van de dag neemt je terug naar 6 augustus 2004, als in Los Angeles James Ambrose Johnson Jr. beter bekend als Rick James overlijdt op 56 jarige leeftijd. James heeft dan een muzikaal leven achter de rug waar hoogte- en dieptepunten elkaar in vol tempo hebben afgewisseld. Een muzikant die niet tot het liefste en braafste jongetje van de klas moet worden gerekend. Wie de muziek van Rick kent, weet dat hart en ziel erin zijn verwerkt.

(tekst: Jaap Koper)

Dwars

Dwars moet Rick James zeker zijn geweest, want als teenager is al hij vroeg actief in de muziek. Rick vindt muziek interessanter dan bijvoorbeeld het leger te dienen. Het brengt hem al in conflict met Uncle Sam, omdat hij halverwege de jaren zestig deserteert uit de marine. Om uit de klauwen van vadertje staat te blijven, vestigt hij zich in Toronto om daar zijn muzikale carrière in de steigers te zetten.

The Mynah Birds

Dat doet hij met The Mynah Birds, waar hij ook werkt met een andere dwarse muzikant…Neil Young. Het is niet alleen Neil Young die Rick daar treft, ook kruist Joni Mitchell zijn pad. In deze periode neemt hij ook de naam Rick James aan. Die naam gebruikt hij om de militaire autoriteiten voor te blijven. In 1966 weet deze band de aandacht te trekken van het legendarische Motown label. De songs komen alleen veertig jaar later uit, omdat Rick wordt gearresteerd voor het deserteren.

Warm draaien

Het zal nog tot de tachtiger jaren duren als Rick echt doorbreekt, maar het warm draaien begint halverwege de jaren zeventig. In 1977 is hij nog bezig met de band The Stone City Band, maar een jaar later brengt hij onder Rick James ‘Come get it’ uitbrengt. Van dat album weet het nummer ‘You an I’ het te brengen tot de hoogste notering in de Amerikaanse R&B lijsten. Dan moet de echte doorbraak nog komen.

Streetsongs

Die komt in 1981 met het album ‘Streetsongs’. Een album waar Rick het ware leven beschrijft. Rauw met een veelvoud van funk en flinke bass partijen. Rick beschrijft het leven op straat. Niet geheel vreemd, want eind jaren zestig heeft hij even pooieractiviteiten gedaan. Iets waar hij zich niet veel later zich ongeschikt voor voelt en er ook mee stopt. Op het album staat de wereldhit ‘Superfreak’ maar ook de weerstand tegen autoriteit tegen het gezag met ‘Mr. Policeman’.

Productief

Productief is Rick in de jaren zeventig. Niet alleen als muzikant, maar ook als producer. Halverwege de jaren tachtig komt het tot een samenwerking met onder meer The Temptations met ‘Glow’. Ook is Rick samen met soul legende Isaac Hayes te zien in een aflevering van The A-team, waarbij Rick de hulp in roept om zijn collega CJ Mack (Iaaac Hayes) uit de handen van een stel corrupte gevangenismedewerkers te krijgen.

Vriendschap

Een echte vriendschapsband ontstaat er met Eddie Murphy die ook in dezelfde periode naam maakt met zijn rol als de eigenwijze rechercheur Axel Foley uit Detroit in ‘Beverly Hills Cop’.Op ‘Party all the time’ is Rick zelf ook te horen.

Damesgroep

Net als Prince, lanceert ook Rick een damesgroep. Meest bekende wapenfeit zijn toch de ‘Mary Jane Girls’ uit 1984 met ‘In my house’. Minder bekend zijn zijn bemoeienissen met onder meer Val Young. ‘Seduction’ doet het goed in de clubs, maar daarmee is ook alles wel gezegd.

In het slop

Daarna raakt de muzikale carrière van Rick in het slop. Voor een groot deel is dat terug te voeren op zijn drugsgebruik wat in de jaren zestig begint. Een ideale schoonzoon is het niet echt geweest, want hij is verwikkeld geraakt in juridische procedures waarbij hij ook van ontvoering is beschuldigd en ook om die reden vast is komen te zitten. Halverwege de jaren negentig als Rick vrijkomt laat hij nog van zich horen.

The Flag

Het album ‘The Flag’ is een wapenfeit en een fysiek exemplaar is gewild bij zijn fans omdat er zo weinig van zijn. Van dat album is ‘Sweet and sexy thing’ misschien wel een nummer wat het meest aan de funk en soul man uit Buffalo New York doet denken.

Cookieinstellingen