Verhaal van de Dag: Een zwarte zondag in september op Circuit Zandvoort

Foto: Wikipedia

Het verhaal van de dag gaat terug naar de zwarte zondag van 16 september 1979 als op het Circuit Zandvoort als Rob Slotemaker door een noodlottig samenloop van omstandigheden het leven laat op het Circuit Zandvoort. Het is het jaar dat Jan Lammers zijn debuut maakt als Formule 1 coureur en het is het jaar dat zijn leermeester Slotemaker zijn zilveren racejubileum viert in de racerij.

(tekst: Jaap Koper)

Verhalen te over

Verhalen te over als je mij vraagt wat ik van Slotemaker weet. Ik ben misschien slechts kort baanspuiter geweest in de periode dat hij nog de algehele leiding heeft gehad van de Anti-Slipschool aan de toegangsweg van het Circuit Zandvoort. Het gebouwtje staat er overigens nog steeds, maar het is niet de plek waar hij ooit met de ‘slipschool’ is begonnen. Dat is ooit gebeurd aan de Jac. P. Thijsseweg op een stuk doodlopende weg. Het aardige is dat aan die weg Lammers daar nu ook woont.

Impact

Als je mij vraag wat voor impact de dood van Slotemaker heeft gehad, kan ik wel zeggen dat dit de dag is geweest waarbij de lol van autosport wel is vergaan. Ik heb gedacht dat hem zoiets niet kan overkomen. Tot de 16e september 1979 zijn het de heldenverhalen die je dan als jochie van twaalf hoort. Een zwarte zondag in september, waarbij ik mij realiseer dat autosport wel degelijk gevaarlijk kan zijn. Aan het eind van die dag heb ik ineens weinig trek in eten en de dag erna op de MAVO verloopt ook anders dan anders.

Belhamel

Uit de verhalen heb ik gehoord welke belhamel Slotemaker eigenlijk is geweest. Een Pietje Bell. Ooit heeft hij mij gevraagd om een ei mee te nemen en naar Bernie Ecclestone te gooien tijdens het weekend van de Grand Prix in dat jaar. Ik heb het maar niet gedaan. Eieren zijn wel gemeengoed geweest op de slipschool van Slotemaker, vanwege de ’truc met het ei’.

Gevraagd

Als je door één van de instructeurs gevraagd wordt om een ei te pakken, dan doe je dat. Vervolgens levert de instructeur zijn collega een streek door het ei tegen de auto aan te werpen, waarop dat moment iemand bezig is om een stuk wagenbeheersing op te doen. Sloot zelf eet tijdens de lunch een gebakken ei met spek en een beker Ovolmaltine, die een baanspuiter dan voor hem klaar maakt.

Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder) CC BY SA 4.0 (Stockshot)

Anekdote

Als ik dan toch een anekdote kwijt moet, waar ik zelf niet bij ben geweest, heeft dat toch te maken met de huidige eigenaar van het Circuit Zandvoort, Bernhard van Oranje. Vader Pieter van Vollenhove is ooit één van de leerlingen geweest die Slotemaker zelf onder zijn hoede heeft gehad. Van Vollenhove is er samen met zijn vrouw, Prinses Margriet. Een persfotograaf heeft lucht gekregen van de komst van het tweetal en wil een foto maken. Waarop Slotemaker hem vertelt dat hij dit wel ‘low profile’ moet doen. Daarvoor kan de man gebruik maken van een caravan aan het eind van de slipbaan.

Caravan

Om dit te kunnen doen, maakt de persfotograaf de foto’s vanuit die bewuste caravan. Van Vollenhove heeft ook aan Slotemaker de voorwaarde gesteld dat er aan het bezoek weinig ruchtbaarheid mag worden gegeven. Met een denkbeeldig aureooltje om het hoofd heeft Slotemaker plechtig beloofd dit niet te zullen doen, alleen de praktijk is anders verlopen. De persfotograaf krijgt hoge nood en verlaat de caravan, maar laat het deurtje open staan. ,,Er zit iemand in die caravan”, roept Van Vollenhove, waarop Slotemaker luchtigjes reageert dat dit de schoonmaker is geweest.

Cookieinstellingen