Column van de Dag: Lekke fietsband en de gouden tijden voor een fietsenmaker

Foto: Pixabay

Voor fietsenmakers is het denk ik gouden tijden, want op het moment van schrijven van dit verhaal, heb ik alweer de derde lekke fietsband binnen drie weken tijd. Naast het onderhoud van twee nieuwswebsites ben ik ook nog eens post- en krantenbezorger en ook die hebben kennelijk last van lekke banden.

(tekst: Jaap Koper)

Onhandig

Een lekke achterband is voor handige lieden een ‘appeltje, eitje’ klusje, maar voor iemand zoals ik, is het een ramp, want ik ben onhandig en ongeduldig. Het plezier is er voor mij nu wel vanaf met drie lekke achterbanden in drie weken tijd. Is er een verklaring? Als ik fietsenmaker Mark Rasch van Versteege Wielersport mag geloven zeker wel. Volgens Mark heeft het te maken met het glaswerk wat op straat ligt en door het natte weer blijft plakken aan je band. Je hoeft maar door één verkeerde glassplinter te rijden en het is raak. Het lijkt wel op Parijs-Roubaix maar dan anders.

Niet de enige

Al snel blijkt dat ik niet de enige ben, als ik hoor dat een buurtbewoner bij mij in de straat nu al bezig is met zijn vijfde lekke fietsband. Bij de fietsenwinkel hoor ik dat ook een collega bezorger al te kampen heeft gehad met de nodige bandlekkage aan de fiets. Gedeelde smart is halve smart, maar ik ben wel een beetje pissig op lieden die maar denken dat ze in deze tijd van het jaar om van alles op straat te kunnen gooien. De zwoegende bezorger door storm en regen heeft het minder breed en als je zoals ik bezig bent met een derde lekke band, hakt dat wel even in op je budget.

‘Lache, joh’

Ik verplaats mij in die aso’s die dan een fles op straat leggen en een strijker er in af alten gaan. Veel gerinkel van glas. ‘Lache, joh’. Of die lui die na het nuttigen van een drankje uit een flesje de zooi op straat pleuren en zich totaal niet bekommeren of het glas er ligt. De ‘ja’ of de ‘nee’. Spaarnelanden ruimt het toch wel op. Zo achteloos even lekker een fles stuk smijten op straat. Alleen bedenk wel dat je een ander dupeert en vooral figuren zoals ik die al zuinig aan doen met hun centjes om even extreem gezegd proberen te voorkomen niet verder af te glijden in een financieel moeras.

Gebroken glas op straat

Lachen vergaat je wel

Het lachen vergaat je wel, als je ook nog eens bedenkt dat honden gemakkelijk verwondingen kunnen oplopen als zij door het glas stappen. Dat is niet alleen op straat, want het kan net zo goed gebeuren in een stuk duin. Als ik een nieuwsbericht van afgelopen zomer lees van een college beheerder op Ameland.nieuws over een hond die nare verwondingen heeft opgelopen, breekt mijn hart. Het is meer dan alleen maar glas of rotzooi ergens neer gooien.

Vegen

Of het wat uithaalt, is nog maar de vraag, want ik verwacht niet dat Spaarnelanden nu elke dag in de gemeente Zandvoort gaat vegen om het natte wegdek te ontdoen van allerlei glassplinters die sommige lieden op het wegdek smijten. Wel hoop ik dat degene die dit lezen even nadenken en het glas voortaan in de glasbak willen gooien en niet op straat. Verwacht niet van ons, dat wij voortduren naar het wegdek moeten kijken of er een of andere dwaas glas heeft stukgegooid op straat. Denk even na voordat je zoiets doet en namens alle bezorgers van post- en krantenwijken zeg ik “Hartelijk dank”.

Andere rommel

En voordat ik te horen krijg dat het alleen maar voor glas geldt, geldt het natuurlijk ook voor al het andere rommel wat zo maar op straat gedonderd wordt. Ik ben niet alleen voor mijzelf bezig. Het is voor meer mensen een ergernis die zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving. De mentaliteit van ‘het is niet mijn probleem’ is wel jouw probleem, want je zorgt dat een ander er last van hebt.

Foto Gebroken glas op straat van Chris Wiedenhoff Pixabay

Foto: Pixabay

Cookieinstellingen