Column van de Dag: Storm

Foto: Pixabay

Er gaat dit weekend een storm op steken met de naam Ciara en misschien volgen na deze storm er nog een die misschien duurt tot aan de Dutch Grand Prix. De storm over de Formule 1 race is in ieder geval Zandvoort overschrijdend als ik een bezoek breng aan mijn vaste bakker in Overveen bij het spoor en recht tegen over de Albert Heijn aldaar.

(tekst Jaap Koper)

Vraag

In de winkel krijg ik de vraag hoe ik naar de Grand Prix kijk. Ik geef daar antwoord op waarbij ik laat blijken dat ik daar nuchter tegen aankijk. Dan de vraag wat er met de spoorwegovergang gaat gebeuren in Overveen tijdens de Dutch Grand Prix. Zo ver ik het weet gaat die dicht, omdat er ook de nodige racefans via het spoor gaan komen. ,,Maar hoe komen de mensen dan bij onze winkels?”, is de vraag die ik krijg.

Omweg

In mijn antwoorden, zeg ik dat de mensen dan beter een omweg kunnen maken als zij met de auto willen komen om hun vaste boodschappen te doen. ,,We hebben het maar over drie dagen”, zeg ik nog. Daarnaast laat ik weten dat ik mijn vaste bestelling dan of op de donderdag voorafgaand aan dat weekend op haal of op de maandag erna. Dat is een kwestie van aanpassen.

Anders tegen aan kijken

Het is een gesprek wat ik voer met een ondernemer in Overveen en die kijken iets anders aan tegen het grote evenement. Misschien dat sommige bang zijn en hun hart vast houden. Bereikbaarheid is een belangrijk punt, want niemand kan echt een inschatting maken wat er nu echt gaat gebeuren. Het is voor iedereen nieuw. Ik heb echt het idee dat mensen zich misschien zorgen gaan maken om een storm die de Dutch Grand Prix heet, terwijl ik mij daar nauwelijks zorgen om maak.

Veelbesproken mobiliteitsplan

Misschien ook wel omdat ik met de opsteller Rob Langenberg van het veelbesproken mobiliteitsplan heb staan praten bij de laatste media update op het Circuit Zandvoort. Tijdens een informatieavond in januari  heeft Langenberg uitgelegd wat er gaat gebeuren voor Zandvoorste inwoners, ondernemers op het strand en bezoekers aan het evenement. Daarnaast zijn er ook mensen van buiten Zandvoort die in de badplaats moeten werken. Uit de woorden van Langenberg maak ik op dat het best druk kan worden. Hoewel de grote lijnen van het plan vaststaan, zullen er hier en daar ook nog wat kleine aanpassingen daarin gaan plaatsvinden.

Aanpassen

Mij lijkt het een kwestie van aanpassen. Als je op die dagen er toch uit moet, weet je dat je daarop moet anticiperen. Lijkt mij logisch. Als je weet dat het zondag gaat stormen en de dakpannen misschien over je hoofd heen kunnen suizen, doe je vandaag je boodschappen met goed weer en niet op zondag. Zo klaar als een klontje.

Wegwerkers

Over aanpassen gesproken. De wegwerkers van VolkerWessels zullen met de opzichters deze storm ook wel zien aankomen. Even je aanpassen en dan weer volle kracht vooruit. Die jongens zullen wel vaker met dat bijltje hebben gehakt.

Verplaatsen

Als je een vaste afspraak hebt met bijvoorbeeld je fysiotherapeut op de vrijdag, kun je die voor een keer verplaatsen voor een keer naar een donderdag of een maandag. Improviseren heet dat en inspelen op de situatie. Op zondag 3 mei zit het er dik in dat ik naar de studio van ZFM Zandvoort ga om daar een totaal programma te gaan doen. Hoe ik er kom? Lopend of op de fiets en wel met een omweg. Vind ik het erg? Nee. Het is maar drie dagen.

Column Heemsteedse Courant

Bij thuiskomst lees ik ook nog eens de column in de Heemsteedse Courant over het veelbesproken mobiliteitsplan. Er zal gerust een aantal punten zijn die het nodige ongemak kunnen veroorzaken. Ook lees ik dat de wethouder er weer van langs krijgt. Wie tijdens een storm een hoge boom is, vangt veel wind. In dit geval Ellen Verheij die de dienstdoende wethouder is. Bij grote evenementen als deze kun je domweg niet zonder een bepaald plan.  Of je het leuk vindt of niet.

Op de fiets in plaats van de auto

Terug naar die Overveense winkelier die bang is om naar de winkel te gaan en dan misschien voor twee keer op de fiets moet komen, in plaats van de auto. De vrees dat er misschien op die vrijdag en zaterdag een keer minder mensen naar de winkel komen, maar is dat erg? Ik vind van niet, want we hebben het over drie dagen. Ook voor die mensen geldt dat zij zich kunnen aanpassen.

Bang

Waar ik nu bang voor ben? Voor die drie dagen harde wind en storm die vanaf zondag over Nederland gaat komen. Houdt mijn boom in de tuin het? Overleeft mijn schutting het? Een ding weet ik wel…Als ik als begin vijftiger ooit nog de juiste vrouw tegen het lijf loop en we krijgen onverhoopt een dochter, noem ik haar zeker geen Ciara…

Foto: Dimitris Vetsikas Pixabay

Cookieinstellingen