“Walked like a woman and talked like a man’

Vandaag 50 jaar geleden, op 26 september 1970, bereikte de Engelse rockgroep The Kinks de eerste plaats van de Top-40 met het controversiële nummer ‘Lola’. Als mijn vader (hij zou nu 114 geweest zijn) Engels had verstaan had die single vast niet zo vaak bij mij op de draaitafel gelegen.

(tekst: Wim Meijer – foto: Yves Lorson)

Taboe
Het onderwerp ‘seks’ kwam in Huize Meijer al niet veel verder dan ‘als je van elkaar houdt dan gaat ’t vanzelf’, laat staan als het over travestie was gegaan. Er waren van die dingen, die bestonden gewoon niet. En als ze wèl bestonden dan praatte je er niet over, laat staan zingen. Maar gelukkig: Lola klonk onschuldig en gezellig en kwam dus ongeschonden door de huiselijke keuringscommissie.

Anders was het op de radio bij diverse omroepen. Daar spraken ze wèl Engels en zaten soms behoorlijk in hun maag met het populaire geesteskindje van Ray en Dave Davies van de populaire Kinks. Een liedje vertelde het verhaal van een jongen, die net een week eerder het ouderlijk huis had verlaten, en wiens eerste seksuele ervaring bestond uit een onenightstand met, wat later bleek, een travestiet.

Zwarte lijst
In diverse landen en bij veel omroepen bleek dit onderwerp net ‘een brug te ver’. Dat gold ook voor onze eigen NCRV die het nummer op de ‘zwarte lijst’ plaatste in de hoop deze ‘onnatuurlijke seksuele escapades’ uit de ether te bannen. Dat bleek echter tevergeefs. Lola werd een gigantische internationale hit die wekenlang de eerste plaats van de hitparades opeiste in Nederland, Italië, Ierland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, terwijl ook Engeland, Duitsland en Oostenrijk met een 2e plaats nauwelijks achterbleven.

In 1981 deden The Kinks dit succes nog eens zachtjes over door een live-versie, opgenomen in 1979 in Providence (Rhode Island), op single uit te brengen. In Nederland was dat opnieuw goed voor een 1e plaats in de Top-40.

Cookieinstellingen