Ook dit jaar controles bij vuurwerkverkooppunten

Foto: Nieuwjaarsochtend Pixabay CC0 Public Domain

Ook dit jaar voert de Omgevingsdienst IJmond weer controles uit bij vuurwerkverkooppunten. Volgens de dienst controleert zij jaarlijks zo’n 43 bedrijven binnen haar werkgebied.

Veiligheid

De Omgevingsdient IJmond voert de controles bij de vuurwerkverkooppunten uit, omdat er volgens de dienst zo’n 250 tot 300 ton vuurwerk ligt opgeslagen in de IJmond. Dat vuurwerk ligt klaar om op 31 december door het hele land te worden afgestoken. In de dagen voorafgaand aan oudejaarsdag zijn op diverse plaatsen vuurwerk te koop. De dienst controleert de vuurwerkverkooppunten al meer dan tien jaar intensief. Het naleefgedrag is volgens de dienst in de regio is over het algemeen goed. De ervaring leert daarnaast dat vrijwel alle bedrijven bekend zijn met de eisen uit het Vuurwerkbesluit. De laatste jaren zet de dienst daarom steeds meer in op de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer.

Zelfchecklist

De dienst verzoekt elk jaar vuurwerkverkooppunten om een zelfchecklist in te vullen. In die lijst moeten verkopers diverse en verplichte documenten naar de Omgevingsdienst IJmond sturen. De zelfcheck en documenten hebben betrekking op onder meer gedrag, onderhoud en de keuring van de bewaarplaatsen, de brandbestrijdingsinstallatie, de sprinkler en brandmeldinstallatie. Door deze checklist in te vullen, kan een ondernemer direct zien of zijn bedrijf voldoet aan de artikelen en voorschriften uit het Vuurwerkbesluit en of hij dus klaar is voor het vuurwerkseizoen.

Succesvolle werkwijze

Afgelopen weken hebben 25 van de 43 bedrijven deze zelfchecklist ingevuld. In totaal hebben binnen de gestelde termijn 30 bedrijven alle benodigde documenten aan de dienst kunnen tonen. Vier bedrijven hebben dat gedeeltelijk kunnen doen. In 2015 hebben nog 16 bedrijven binnen de gestelde termijn gereageerd. Volgens de dienst is daarmee deze manier van controleren succesvol. De werkwijze sluit volgens de dienst aan bij de wens vanuit het VNO-NCW, het MKB-Nederland en het LTO Nederland om te komen tot een beter, slimmer en efficiënter toezicht. Ook draagt Omgevingsdienst IJmond met deze werkwijze bij aan het streven van het kabinet naar minder toezichtlasten en meer gebruik van moderne ICT-middelen.

Dwangsom

Bij de bedrijven die de verplichte documenten na het eerste verzoek niet hebben kunnen tonen zal de Omgevingsdienst IJmond deze documenten vorderen. Dat doet de dienst met een vooraankondiging van een last onder dwangsom. Bij bedrijven waar de dienst vorig jaar ook al heeft moeten vorderen, zal de dienst het bedrag van de last onder dwangsom verdubbelen. Op die manier wil de dienst met deze strengere wijze van handhaven, dat bedrijven hun eigen verantwoording nemen voor hun bedrijfsvoering.

Steekproef

Door de aanpak met de zelfchecklist, controleert Omgevingsdienst IJmond vuurwerkverkooppunten in het voorseizoen nog slechts steekproefsgewijs. Bedrijven die in het verleden hebben aangetoond dat de naleving van de geldende regelgeving blijvend is geborgd, zijn op deze wijze minder tijd kwijt aan toezicht en handhaving. Bij bedrijven waar herhaald moeten worden gewaarschuwd, zal eerder en strenger worden opgetreden in geval van overtredingen. Een aanpak waar ondernemers positief op reageren. Een ander voordeel van deze aanpak is dat het ondernemers een forse tijdsbesparing oplevert.

Vuurwerkverkoopdagen

Gedurende de verkoopdagen worden alle bedrijven, net als voorgaande jaren, intensief gecontroleerd. Na de verkoopdagen volgen administratieve handelingen. Zo gaat de dienst bijvoorbeeld na hoeveel vuurwerk er is verkocht en wat er nog ligt opgeslagen.

Bron: Omgevingsdienst IJmond.

Cookieinstellingen