Column van de Dag: Een waar gebeurd verhaal

Foto:

De tweede column van ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma voor Nieuws.nl gaat over een waar gebeurd verhaal. Na 13 jaar boswachter in dienst van PWN is hij nu sinds kort zelfstandig bosw8er. Vandaag blikt hij nog één keer terug op zijn openingsweekend van 19 en 20 mei.

Een waar gebeurd verhaal

En daar ga je dan! Alsof je van grote hoogte wordt neergelaten en iedereen kijkt mee. En om dan je twijfelende stemmetje te kalmeren, best lastig af en toe. Ik probeer mezelf voor te houden dat er inmiddels wel een wolf is in Nederland maar zeker nog geen beer! Dus die kan je dan ook niet zien op de weg. Focus! Dat is wat ik zelf altijd meegeef in mijn fotoworkshops. Komt goed jongen!

Het is zaterdagochtend. Al voor half negen ben ik bij Gasterij Kruisberg. In mijn hoofd en op papier is alles geregeld. Ben er klaar voor. Mijn openingsweekend. Niemand zegt wat van mijn gespannen houding en de daarbij behorende nonchalance. Dat hoort erbij. We drinken samen koffie onder het genot van de nachtegaal, koolmees, koekoek en zwartkop. Heerlijke plek dit. Daar ligt het niet aan.Zo, mijn spullen staan. Ik ben er klaar voor. En zowaar! Er komen mensen aangelopen. Ze komen voor de koffie met appeltaart, werpen een blik op mijn fraai uitgestalde kraam en lopen richting terras. Maar dan toch, op het afgesproken tijdstip staan er een aantal mensen op mij te wachten! Die zijn het duin in gelopen om met mij mee te gaan. Nu moet ik. Een knop gaat om en vanaf daar lijkt alles vanzelf te gaan. Mijn verhalen over planten en natuur komen als vanzelf naar boven. Dit is mijn ding, dit voelt goed! Wat heerlijk om andere mensen uitleg te mogen geven over zaken waaraan ze al zo vaak voorbij zijn gelopen.Juniorbosw8er
Het is inmiddels vijf uur en de laatste gasten gaan huiswaarts. Ik kijk met een tevreden gevoel terug op vandaag. Op naar morgen! De kinderen mee de natuur in. Juniorbosw8er. En ja, ’s avonds nog een uitvoerige controle of alles in orde is voor de zondag. Er is mooi weer voorspeld. Dus de verwachting is dat het druk gaat worden. Met in mijn hand een glas, gevuld met een heerlijk speciaal biertje, neem ik de dag van vandaag en die van morgen nog even door. Op de achtergrond word ik toegezongen door de nachtegaal.  Het wordt een zondag om nooit te vergeten. Vanaf 11:15 tot 16:15, non-stop natuurbeleving en maar liefst 98 juniorbosw8er diploma’s! Wat een energie. Kinderen die spontaan de brandnetel proeven. Blije en vrolijke gezichten maar vooral ook trots, nadat ze het diploma ontvangen. Naar huis gaan en de koolmees herkennen aan zijn zang. Hier doe ik het voor! Wat een voorrecht om hieraan een bijdrage te mogen leveren. Het is inmiddels half zeven in de avond, de nachtegaal is al begonnen met zijn prachtige uithalen. Ik knijp mezelf in mijn arm en besef ineens dat dit een waar gebeurd verhaal is….

Meer foto’s, aankondigingen en berichten zijn te vinden op de Facebookpagina van Evert-Jan.

'
article
8588
Een waar gebeurd verhaal
De tweede column van ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma voor Nieuws.nl gaat over een waar gebeurd verhaal.
https://zandvoort.nieuws.nl/algemeen/8588/column-dag-gebeurd-verhaal/
2018-05-30T09:14:05+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/05/30105945/roodborstje3-klein21.png
bosw8ter, Evert Jan Woudsma, verhaal
Algemeen