Column van de Dag: Droogte!

Foto:

Afgelopen week heeft de Brandweer Zandvoort al gewaarschuwd wat de consequenties voor de aanhoudende droogte in de duinen kunnen zijn. Ook ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudmsa en vaste columnist voor de diverse Nieuws.nl pagina’s in de regio laat daar zijn licht over schijnen.

Een nieuwe column van ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma voor Nieuws.nl, waarin hij vertelt dat droogte in de natuur een probleem kan zijn, maar niet voor de echte specialisten!

Droogte!

Van alle kanten worden we wederom gewaarschuwd over de effecten en gevolgen van de huidige droogte. Geen open vuur of BBQ in natuurgebieden, niet de auto wassen en wees matig met het vullen van zwembadjes. Moesten we een maand geleden nog de stoeptegels er uit halen vanwege enorme hoosbuien, ‘mogen’ we nu de pas gezaaide bloemenmengsels voor onze bijen geen water geven. Kortom een zomer waarin het gras bij de buren altijd bruiner is.

Bruin

En zo ook in de natuur. Bruin is momenteel toch wel een bepalende kleur. Maar toch, als je goed kijkt (en veel buiten bent) zie je dat planten die zich aangepast hebben het gewoon nog redelijk goed doen. Laten we eens in het duin gaan kijken. Er groeien daar verschillende planten die zijn opgewassen tegen deze droogte. De echte specialisten. En zij hebben voordeel bij deze droogte. De alom aanwezige concurrentie die niet voldoende gewapend is tegen deze droogte, legt het af. Het beetje vocht wat er nog beschikbaar is komt vrij voor de specialisten.

(foto: Wikipedia)

 

Koningskaars

Neem nou de koningskaars. Prachtig ‘ingericht’ om de soms verzengede hitte te kunnen overleven. Het blad bevat minder bladgroen -waardoor er al minder verdamping plaats vindt- hierdoor ontstaat de grijze kleur. En voor de zekerheid heeft de plant ook nog eens talloze haartjes. Deze haartjes zorgen voor schaduw op het blad. En doordat de plant zijn blad in een soort van kom (rozet) heeft staan, zal hoe minimaal ook, een dauw- of een verdwaalde regendruppel direct naar de penvormige wortel geleid worden.

Kuifvlinder

Maar het succes van deze strategie zorgt er meteen voor dat, juist in barre omstandigheden, er nog een lekker hapje te halen is. Zo heeft de kuifvlinder ontdekt dat het blad van de koningskaars heerlijk mals is en voldoende vocht bevat. Vanaf mei tot eind juni zijn deze rupsen aanwezig en vormen ze samen een prachtig plaatje. En bij het zien van zo’n volgevreten rups vergeet je heel even de droogte. Dat is wat natuurbeleving doet!

Foto’s: Evert-Jan Woudsma

Meer foto’s, aankondigingen en berichten zijn te vinden op de Facebookpagina van Evert-Jan.

'
article
8937
Column van de Dag: Droogte!
Afgelopen week heeft de Brandweer Zandvoort al gewaarschuwd wat de consequenties voor de aanhoudende droogte
https://zandvoort.nieuws.nl/algemeen/8937/column-dag-droogte/
2018-07-05T07:42:47+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/07/05081941/Scrophulariaceae_-_Verbascum_thapsus_8304663110-11.jpg
Droogte
Algemeen