Herten in het dorp

Foto: Jaap Koper

Door: Jaap Koper

Herten in een dorp. Bij het zien van een groep herten, denk ik vaak aan ‘You tube’ filmpjes van herten in kleine Amerikaanse en Canadese dorpen midden in natuurreservaten, waar dit regelmatig voorkomt. In de Scandinavische landen zullen dorpelingen van kleine plaatsen in het noorden ook weinig opkijken van de herten in hun woonomgeving.

Canada

Zoals ik eerder heb vermeld, zijn er plaatsen in de wereld, waarbij bewoners nauwelijks vreemd opkijken. Zo hebben deze inwoners een klein hertje aangetroffen bij hun huis. Op het moment dat de kinderen de bewegingen van het diertje vastleggen op de camera. Als de kinderen het hertje benaderen, maakt het kleine dier zich uit de voeten om vervolgens zijn toevlucht te zoeken bij de ouders van de kinderen in het huis zelf. Dat je als bewoner ook raar op de neus kunt kijken bewijst dit filmpje.

Postronde

Naast het beheer van deze website ben ik ook als postbezorger actief bij Sandd. Bij het schrijven van dit verhaal, is het vrijdagmorgen 6 januari en ik het koud. Als ik de straat uit fiets, zie ik iemand met een lamp op zijn hoofd in enkele bossages van de Linnaeusstraat. Enkele seconde later komt een troepje herten te voorschijn en is de man op de fiets, niemand minder dan ‘hertenfluisteraar’ Willem van der Sloot. Ik zit er even met mijn neus bovenop en zie hoe hij de groep in de gaten houdt als ze verder de Van Lennepweg op gaan. Het verkeer krijgt het in de gaten en past onmiddellijk de snelheid aan. Herten in Zandvoort is inmiddels alledaags geworden en de bewoners weten nu hoe ze er mee om moeten gaan.

Sophiaflat

Op de Sophiaweg voor de nieuwe Sophiaflat besluiten de dieren dat het mooi is geweest en gaan ze rusten. Van der Sloot ziet dat en wacht af. Dan maak ik voor het eerst een praatje met de man die een hele dagtaak heeft om de dieren op een zo veilig mogelijke plek te krijgen. ,,Ze stonden bij de hangplek”, vertelt hij. Van der Sloot zegt dat de groep niet in beweging is te krijgen, maar dat zij uiteindelijk toch op een lopen zetten. Volgens Van der Sloot zien de herten in hem iemand waar ze zich veilig bij voelen. Het plan om ze de duinen in te krijgen, lukt niet.

Aandacht

Dat hij alle aandacht daarbij nodig heeft, blijkt wel. De groep dieren is vanaf donderdagmiddag 17.00 vanaf de Amsterdamse Waterleidingduinen aan de wandel gegaan. Op de Facebookpagina Damherten in Zandvoort vertelt Van der Sloot ook over de koude omstandigheden. ,,Ik ben alleen en zonder hulp ga ik deze dieren hier niet weg krijgen met al dat drukke verkeer. Hondenbezitters kwamen langs en ik vroeg de medewerking van deze mensen en kreeg deze dan ook”, schrijft Van der Sloot op de pagina. Nu met eigen ogen gezien, wat Van der Sloot doet om ervoor te zorgen dat ongelukken worden vermeden.

 

Reacties