Tentoonstelling ‘We gaan naar Zandvoort!’ vanaf 16 november te zien in Zandvoort Museum

Foto: Jaap Koper

Komende maand is  de tentoonstelling ‘We gaan naar Zandvoort!’ te zien in het Zandvoorts Museum. Vanaf 16 november is deze tentoonstelling te zien over de reis van Amsterdam Centraal Station naar Zandvoort aan Zee.

Historie

‘We gaan naar Zandvoort!’ gaat ook over de reis terug in de historie van Amsterdam naar Zandvoort van de afgelopen honderd jaar. De tentoonstelling laat de reis zien over het spoor, met de tram en de trein. De tram rijdt vanaf 1904 op Zandvoort, maar stopt in de jaren vijftig als de bus het min of meer overneemt en alleen een fietspad herinnert aan de tramverbinding.

De trein

De trein rijdt vanaf 1882 al op Zandvoort. ‘We gaan naar Zandvoort!’ Is een gespiegelde tentoonstelling, het laat de reis met de tram in het verleden zien en de reis met de trein in het heden. Multimedia kunstenaar Stefan de Groot heeft de tentoonstelling samengesteld. De Groot schildert zijn schilderijen digitaal en doet dat op een IPad.

Verhalen in tekst

Het is niet het enige wat De Groot doet, want met meer dan 25 jaar ervaring vertelt hij verhalen in tekst, beeld en film. De Kunst- en Cultuurprijs heeft hem genomineerd in 2016 genomineerd voor De Olifant. Naast het schilderen van kunst stelt hij ook tentoonstellingen samen met uiteenlopende onderwerpen. Ook geeft de multimedia kunstenaar workshops en maakt video tutorials op YouTube. Deze video’s zijn al meer dan 2 miljoen keer bekeken.

Publicaties en werk

De Groot heeft publicaties van meerdere boeken over het digitaal schilderen. Apple heeft hem uitgenodigd om met de komst van de iPad Pro en Apple Pencil een demonstratie te geven in Amsterdam. Het vrije werk van Stefan de Groot kenmerkt zich door de lichtinval en schaduwpartijen. In de serie LookUp Haarlem schildert hij details van gebouwen in Haarlem. Voor zijn eerste grote tentoonstelling in het Zandvoorts Museum maakt De Groot gebruik van nieuwe technieken.

Video documentaire

Naast de schilderijen is de reis ook te volgen in een video documentaire. Het laat de reis met de trein zien en bij elk station wordt er ingegaan op de historie van Amsterdam Centraal, Amsterdam-Sloterdijk, Halfweg-Zwanenburg, Haarlem-Spaarnwoude, Haarlem, Overveen en Zandvoort aan Zee.

Bron: Zandvoorts Museum en Stefan de Groot

'

Reacties

article
10039
‘We gaan naar Zandvoort!’ in Zandvoorts Museum
Komende maand is  de tentoonstelling ‘We gaan naar Zandvoort!’ te zien in het Zandvoorts Museum.
https://zandvoort.nieuws.nl/cultuur-welzijn/10039/tentoonstelling-we-gaan-naar-zandvoort-vanaf-16-november-zien-zandvoort-museum/
2018-10-09T22:47:17+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/10/09224651/Zandvoort-Museum-1-Jaap-Koper.jpg
Stefan de Groot, We gaan naar Zandvoort, Zandvoorts Museum
Cultuur & Welzijn