Kerkpleinconcert met Laureaten Prinses Christina Concours op 15 september

Foto: Jaap Koper

De Laureaten van het Prinse Christina Concours staan centraal bij het Kerkpleinconcert op 15 september in de Protestantse Kerk. Op deze zondagmiddag zullen Katie Yao Morgan, Noëlle Drost en Iris van Nuland klassieke werken laten horen georganiseerd door de Stichting Classic Concerts Zandvoort..

Britse en Chinese afkomst

Katie Yao Morgan (2000) is van Britse en Chinese afkomst en is geboren in Crawley, Engeland. Ze begint met pianospelen op vierjarige leeftijd. In 2010 start zij op de Yehudi Menuhin School, waar zij studeert bij Marcel Baudet. In 2011 wint Katie een tweede prijs in de Pianist of the North Competition, in 2014 krijgt Katie een eervolle vermelding in de International Piano Competition in Enschede en in 2016 ontvangt zij een Diplôme de Jeune Espoir tijdens de tiende Adilia Alieva Competition, gehouden in Annemasse, Frankrijk.

Optredens

Katie heeft opgetreden op het Wimbledon Festival en verschillende andere locaties; in 2013 treedt ze op met het Menuhin School Orchestra en in 2015 doet zij dat in verschillende plaatsen in het zuiden van Engeland en in Schotland. In 2016 speelt zij samen met het Dorking Chamber Orchestra en in 2017 met het Mihail Jora di Bacau Orchestra Filamonica in Canty, Italië. Ook heeft ze met duo’s opgetreden in Wigmore Hall.

Trio Pantoum

Katie maakt onderdeel uit van het Trio Pantoum met SongHa Choin (viool) en Maxim Calver (cello). Ze winnen een eerste prijs in de Intercollegiate Piano Trio Society Competition van het Birmingham Conservatoire in 2018. In februari 2019 doen zij een tournee door Nederland en zijn ze te horen bij Spiegelzaal. Vanaf september 2018 studeert Katie bij Frank Peters aan het Consevatorium van Amsterdam. In 2019 wint zij een eerste prijs in de regiofinale van het Prinses Christina Concours.

Pianolessen

Noëlle Drost (1999) begint op achtjarige leeftijd met pianolessen bij Bep Visser. Noëlle wordt in 2014 aangenomen op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent. Twee jaar later staat ze in de regionale finale in Den Bosch van het Prinses Christina Concours, waar ze een derde prijs wint. Sinds september 2017 volgt Noëlle ook het hoofdvak zang en krijgt ze les van Charlotte Margiono.

Gaudeamus Prijs

Hiermee heeft ze in 2018 de Gaudeamus Prijs gewonnen voor beste uitvoering van een hedendaagse compositie tijdens het Prinses Christina Concours in Den Bosch, en in 2019 wint ze een tweede prijs tijdens het Prinses Christina Concours in Veghel.

Atheneum Kamerorkest

Ook heeft ze met het Atheneum Kamerorkest gesoleerd in de Nieuwe Kerk te Den Haag. Verder heeft ze in verschillende concertzalen door heel Nederland opgetreden, waaronder de Kleine Zaal van het Concertgebouw en TivoliVredenburg.  Noëlle heeft in 2018 haar gymnasium afgesloten en heeft nu tussenjaar om te focussen op het zingen. Ze volgt nu ook de Fortbildung aan het Lichtenberger Institut für angewandte Stimmfysiologie in Duitsland en krijgt sinds september 2018 zangles van Rita Dams.

Eerste vioollessen

Iris van Nuland (2002) kreeg in 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck in Oss. Vanaf 2010 volgt zij lessen bij Roos van Well. In 2011 heeft ze succesvol auditie gedaan voor de talentenklas van Muzelinck.  In 2013 is ze aangenomen op de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Sinds september 2014 speelt Iris in het Atheneum Kamerorkest (AKO), waar ze in najaar 2018 aanvoerder van de tweede violen is en in het voorjaar van 2019 concertmeester van is.

Talentenjacht

In 2013 wint zij samen met de celliste Emma van Schadewijk als Duo Decivo de Talentenjacht 2013 van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens het Prinses Christina Concours 2015 wint Iris een 1e prijs en tevens de Publieksprijs in Den Bosch en dringt zij door tot de Nationale Halve Finale in Den Haag. Vervolgens wint Iris in 2016 het RTL4 tv-programma Superkids en daarmee een studiebeurs van 25.000 euro. Daarnaast heeft ze prijzen gewonnen bij de Maassluise Muziekweek, bij het Internationale Wettbewerb für junge Geiger van de Muziekacademie Anton Rubinstein in Düsseldorf, bij Het Nederlandse Vioolconcours (categorie Iordens), bij het Archipel Muziekconcours en de Labberté-Hoedemakerprijs bij het Peter de Grote Festival.

Zürich

In 2017 heeft zij in Zürich een concert mogen verzorgen op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade en het Prinses Christina Concours. Verder heeft ze samen met Roel van Velzen op piano opgetreden tijdens Het Kerst Muziekgala 2017 in Ahoy en soleert Iris in 2018 in de finale van de Vondel Winterconcerten in Amsterdam met Lisa Jacobs in het Dubbelconcert voor twee violen van J.S. Bach. Ook speelt ze in 2019 tijdens de Movie Classics in Paradiso het thema uit Schindler’s List met Lavinia Meijer op harp en de Jonge strijkers en Blazers Nederland en Camerata Amstelveen.

Duitse gouden strijkstok

Haar viool is een Wolfram Neureither Montpellier 2015 en haar strijkstok is een Duitse gouden strijkstok van Georg Walter Renz (Heinrich Knopf kopie uit 1930) van vioolbouwer Rodolfo Angilletta te Düsseldorf. Na haar VWO-diploma behaald te hebben neemt ze nu een tussenjaar om veel viool te kunnen studeren en zo uit  te vinden of een leven als violiste bij haar past.

Cookieinstellingen