Project ‘Niemand verzandt in Zandvoort’ voorziet in een behoefte

Foto: Jaap Koper

Sinds 2018 draait het project ‘Niemand verzandt in Zandvoort’ een project van Pluspunt Zandvoort in samenwerking met de Herstelacademie, het Sociaal Wijkteam, de Verbeelding, De Key, de Ribw en OGGZ coördinator. Het project voorziet in een behoefte voor kwetsbare mensen in de Zandvoortse samenleving. Het project wordt gesubsidieerd door ZonMw en de gemeente.

(tekst: Jaap Koper)

Sociaal Wijkteam

Projectleider is Esther Madera ze werkt tevens in het Sociaal Wijkteam. Bij de start van het project ziet Esther dat er behoorlijk wat mensen in Zandvoort zijn die te kampen hebben met psychische klachten. Dat kan volgens haar van alles zijn. Een van de klachten waar mensen uit Zandvoort mee te maken hebben, zijn depressies.

Taboe

,,Depressie is nog steeds een taboe om over te praten. Mensen vinden het lastig, willen hun naasten er niet mee lastig vallen”, zegt Esther. Juist daarom is het project voor deze groep mensen, die een luisterend oor vinden bij ervaringswerkers. Elke eerste en derde maandag van de maand is er een bijeenkomst van de depressiesteungroep 14.00 tot 16.00 in de Blauwe Tram waar mensen die last hebben (gehad) van depressies hun ervaringen kunnen delen. Ook een steungroep voor mensen met een verslaving gaat nu starten. Er is bij beide groepen ruimte voor nieuwe deelnemers.

Stigma

Een van de doelen is om stigma en zelf-stigma weg te halen. Volgens Esther is het nog steeds zo dat mensen daar tegen aan lopen. Het kan iedereen overkomen. Het project is ook bedoeld om buren, vrijwilligers en ondernemers voorlichting te geven als zij zien wanneer het niet goed gaat met iemand. Om kwetsbare mensen die dreigen de grip te verliezen zo snel mogelijk in beeld te krijgen, zodat de situatie niet verder uit de hand loopt. De projectgroep organiseert onder meer voorlichtingsbijeenkomsten en trainingen voor buren, vrijwilligers en professionals. Zoals de cursus ‘Mental Health First Aid’ en de training ‘Dementie vriendelijke samenleving’.

Drijfveer

De drijfveer van Esther om dit te doen, heeft ook te maken met haar eigen situatie. In haar familie lijden ook mensen aan depressies of autisme. Veel mensen met psychische of psycho- sociale klachten voelen zich eenzaam en hebben moeite om aansluiting te vinden. Vanuit het project proberen we mensen te informeren en toe te leiden naar bestaande netwerken en activiteiten. Ook op dat vlak doet ‘Niemand verzandt in Zandvoort’ wat aan. ,,Het is zo waardevol als je ergens bij hoort, je talenten kunt gebruiken of ondanks je kwetsbaarheid ook waardevolle rollen hebt”, zegt Esther.

Informatie

Wie meer wil weten over wat het project ‘Niemand verzandt in Zandvoort’ inhoud kan contact opnemen met Esther Madera (06-46443769). Wie mee wil doen en deel wil nemen aan een van de steungroepen kan ook terecht bij Esther.

Cookieinstellingen