Zeeschilders in Zandvoorts Museum

Foto: Jaap Koper

Van 6 november 2020 t/m 24 januari 2021 zal er een overzichtstentoonstelling “Schilders ter Zee” van verschillende zeeschilders te zien zijn in het Zandvoorts Museum. Een officiĆ«le opening zal vanwege corona achterwege blijven.

(persbericht Zandvoorts Museum)

Zee en schepen

Zee en schepen hebben eeuwenlang tot de verbeelding gesproken. Pas in de zestiende eeuw, ten tijde van de grote ontdekkingsreizen, ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Kort na de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om op de nieuwgebouwde oorlogsschepen van de Koninklijke Marine zeereizen mee te maken en aan boord te werken.

Overzichtstentoonstelling

De resultaten van die reizen waren in 1952 te zien op de overzichtstentoonstelling “Schilders ter Zee” in het Amsterdamse Stedelijk Museum. De reacties van publiek en pers waren zo gunstig dat de deelnemende kunstenaars na afloop bij elkaar kwamen en in samenwerking met de Marine besloten een vereniging van zeeschilders op te richten. Dat gebeurde in september 1953. Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders ging er in die tijd toe over nieuwe leden toe te laten die moderne kunststromingen in hun werk toepasten. Er zijn door de NVZ tijdens de laatste jaren van de vorige eeuw en recent in deze eeuw veelvuldig nationale en ook internationale tentoonstellingen gehouden. Verdere info kunt u vinden op de website van de zeeschilders.

Buitenexpositie in de openbare ruimte

Het Zandvoorts Museum heeft de vereniging uitgenodigd om een tentoonstelling in te richten dit najaar. Een van de kunstenaars, Dolf Middelhoff, zal samen met wethouder Cultuur Gert Jan Bluijs op 6 november om 16.00 uur, een korte openingshandeling doen. Daarvan wordt een film gemaakt die we zullen delen op onze social media kanalen. Verder zal er per 6 november een buitenexpositie starten op het Badhuisplein met de mooiste afbeeldingen van en over de Zeeschilders. Deze is gratis te bezichtigen in de openbare ruimte. Deze expositie is uiteraard te zien naast de zandsculpturen die niet alleen op het Badhuisplein staan, maar op diverse locaties in Zandvoort. Elke bezoekers is uiteraard van harte welkom in het Zandvoorts Museum vanaf 6 november. Wie het museum wil bezoek, moet even reserveren op de website van het Zandvoorts Museum.

Cookieinstellingen