Benedenverdieping van het oude raadhuis wordt mogelijk gebruikt als pop-up museum

Foto: Wim Meijer Fotografie

De gemeente Zandvoort is bezig met een verkenning om de benedenverdieping in het oude gedeelte van het Raadhuis mogelijk tijdelijk in te zetten als pop-up museum. Aanleiding voor de gemeente Zandvoort is dat zij voor bezoekers en bewoners aantrekkelijk en uitnodigend zijn. ,,Met een kwalitatief en divers jaarrond aanbod. Voor bezoekers, bewoners en ondernemend Zandvoort. De prachtige zaal boven wordt nog gebruikt, maar het oude gedeelte van het Raadhuis staat al jaren leeg”, zegt wethouder Gert-Jan Bluijs namens het Zandvoortse college. Ook binnen de actieplannen voor het centrum ziet de gemeente volgens Bluijs kansen om deze ruimte tijdelijk als museum in te zetten.

Twee Zandvoortse verzamelaars

Dat heeft er toe gebracht dat twee Zandvoortse verzamelaars graag een belangrijk deel van hun collectie willen tonen. ,,Denk aan een verzameling van unieke geluidsdragers. Een tweede collectie gaat over automobilia. Denk aan originele trapauto’s, vélocipèdes, schaalmodellen enzovoort. Deze verzameling is opgebouwd gedurende decennia”, zegt de wethouder.

Dependance voor een groot toeristisch publiek

Het Zandvoorts Museum is volgens hem bezig om dit samen met de verzamelaars te organiseren in de vorm van een dependance voor een groot toeristisch publiek. ,,Laagdrempelig en sympathiek”, zegt Bluijs.

Verkenning van de samenwerkingsmogelijkheden

Of het ook doorgaat hangt van een aantal factoren af. ,,Op dit moment zijn we bezig met de verkenning en de samenwerkingsmogelijkheden. De verzamelaars hebben gesprekken gevoerd met de gemeente. De samenwerking met het Zandvoorts Museum en het HDMZ wordt onderzocht”, zegt Bluijs. Het uitgangspunt is volgens hem dat er een mooie tijdelijke invulling gegeven wordt aan de oudbouw die zich beneden van het raadhuis bevindt.

Alles wordt bekeken

,,Er wordt gekeken naar een vorm van exploitatie, inrichting, verzekering en publieksbegeleiding tijdens openingstijden. Ook wordt er gesproken over een laagdrempelige entree aan de Haltestraatingang, mogelijk via het Zandvoorts museum, waarbij met de landelijke museumkaart gewerkt kan worden. Het is de bedoeling dat de periode van in gebruik neming tweeëneenhalf jaar zal zijn, ingaande maart 2021 met een mogelijke verlenging van een jaar”, zegt de wethouder namens het gemeentebestuur.

Cookieinstellingen