Voorbereidingen Zandvoortse ijsbaan in volle gang

Foto: Jaap Koper

De voorbereidingen voor de Zandvoortse ijsbaan zijn in volle gang. Zaterdag 17 december is de opening, tegelijkertijd met een aantal activiteiten in het dorp.

Gemeente

Afgelopen maandag is de gemeente begonnen met het weghalen van het straatmeubilair. Ook enkele marktlieden hebben plaats moeten maken voor de ijsbaan die zaterdag van start gaat. De mobiele wagen van oliebollenbakker Harry Faasse blijft wel in de buurt, omdat deze een onderdeel is van de Zandvoortse ijsbaan.

Onderdelen

Deze week zijn de houten vloerdelen gekomen onder het toeziend oog van ijsmeester Leo Miezenbeek. Het neerzetten van de houten constructie is een precisiewerkje.

Halve centimeter

,,Je mag een afwijking van een halve centimeter hebben”, zegt Miezenbeek. De werklieden leggen de houten vloerdelen waterpas neer, juist om de grote afwijkingen te voorkomen.

Vloerkoeling

Daarna komen de onderdelen voor de vloerkoeling, het is een techniek gelijk aan vloerverwarming maar dan tegenovergesteld. De temperaturen zakken tot zo’n 10 tot 12 graden onder nul. Ook die moeten er snel zijn, omdat de ijsvloer precies de juiste ijsdikte van 70 mm)moet hebben voor de opening. Het maken van de ijsvloer duurt ongeveer 12 uur voor de eerste fase, gevolgd door de tweede fase als op zaterdag een mooie ijsvloer ligt.

Curling

Ook het curling op de ijsvloer zal weer een onderdeel gaan vormen van de drie weken dat de ijsbaan zal staan. Ook nu weer is de baan volgens Miezenbeek voor een belangrijk deel het sociale cement in Zandvoort. Op www.ijsbaanzandvoort.nl is meer te vinden over alles rond en op de ijsbaan zelf.

Cookieinstellingen